Ταχύτητα βάδισης Υγεία εγκεφάλου: Χαμηλότερη ταχύτητα βάδισης μπορεί να δηλώνει μειώση της εγκεφαλικής υγείας

Η χαμηλότερη ταχύτητα βάδισης και η μείωση των γνωστικών λειτουργιών μπορεί να σχετίζονται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 12 Απριλίου 2020 και συγκεκριμένα στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Geriatric Psychiatry.

Η μελέτη

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν και κατέγραψαν την ταχύτητα βάδισης και τη γνωστική υγεία 370 ατόμων στη Διαχρονική Μελέτη Γήρανσης του Σαν Αντόνιο (SALSA). Η γνωστική υγεία μετρήθηκε με ένα τεστ που αξιολόγησε τον προσανατολισμό των συμμετεχόντων στο χρόνο και τον τόπο, την προσοχή, την ανάκληση, τη γλώσσα και άλλες πτυχές γνωστικών λειτουργιών. Η ταχύτητα βάδισης μετρήθηκε με χρονομετρημένο περπάτημα  σε μια απόσταση τριών μέτρων.

Ποια ήταν τα ευρήματα της έρευνας: Η ταχύτητα βάδισης μπορεί να συνδέεται με την ταχύτητα και ποιότητα των γνωστικών λειτουργιών

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, οι ερευνητές επανεξέτασαν τα στοιχεία και τους συμμετέχοντες και βρήκαν μια άμεση σχέση ανάμεσα σε χαμηλότερες ταχύτητες βάδισης και χαμηλότερες γνωστικές εκτιμήσεις (βάσει των γνωστικών τεστ). Στην πραγματικότητα, εκείνοι που είχαν “δύσκαμπτη” γνωστική λειτουργία και αργή ταχύτητα βάδισης στην αρχή της μελέτης ακολούθησαν την πιο απότομη πτώση. Εν αντιθέσει, όσοι συμμετέχοντες είχαν σταθερές ταχύτητες βάδισης, κατά την έναρξη της ερευνητικής μελέτης και με την πάροδο του χρόνου, σημείωσαν καλά αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γνωστικές λειτουργίες και η ταχύτητα βάδισης μπορεί να μεταβληθούν από παράγοντες, όπως η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και οι μη φυσιολογικές εναποθέσεις πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Τ στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η γνωστική εξασθένιση αφορά κυρίως σε προβλήματα που σχετίζονται με την ικανότητα της μνήμης, τον βαθμό προσοχής και συγκέντρωσης, αλλά και με άλλες νοητικές δυνατότητες.

Τούτων λεχθέντων, να σημειώσουμε πως η αργή βάδιση γενικά δεν υποδηλώνει απαραιτήτως κάποια σύνδεση με μειωμένες γνωστικές λειτουργίες. Εάν, ωστόσo, παρατηρήσετε με την πάροδο των χρόνων πως το βάδισμά σας έχει επιβραδυνθεί αρκετά, είνai καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό και να συζητήσετε μαζί του τις ανησυχίες σε σχέση με την υγεία σας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here