Άμυλο διαίτα: Κόβεται τους υδατάνθρακες; Μην πείτε «όχι» σε αυτά τα αμυλούχα τρόφιμα


Όταν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, ένα από τα πρώτα πράγματα που ακούμε είναι ότι οι απλοί υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και το γάλα) πρέπει να αποφεύγονται. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ωστόσο είναι απαραίτητοι. Γιατί; Η διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους σχετίζεται άμεσα με τις φυτικές ίνες. Επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι σχεδόν πάντα πιο πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Δεν ανήκουν όμως όλα τα αμυλούχα τρόφιμα στη λίστα της υγιεινής διατροφής σας. Εδώ είναι οι αγαπημένες μας επιλογές.

Όσπρια: Θρεπτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας

Μαύρα φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, φάβα κλπ. Τα πιο υγιεινά αμυλούχα τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με τα φασόλια να είναι στην κορυφή της λίστας των καλύτερων επιλογών. Τι μας παρέχουν τα όσπρια:

  • Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης.
  • Οι φυτικές ίνες τους υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο για νόσους του παχέος εντέρου όπως η εκκολπωματίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι.
  • Ο συνδυασμός πρωτεϊνών-φυτικών ινών σας κρατάει χορτάτους περισσότερο, βοηθώντας στον έλεγχο των μερίδων που καταναλώνετε και περιορίζει τα ακανόνιστα σνακ ή τσιμπολογήματα.
  • Επιπλέον, τα όσπρια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών – οι τελευταίες σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και την αρθρίτιδα.

Ολικής αλέσεως προϊόντα: Η ανεπεξέργαστη θρεπτική πηγή

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Στα αγαπημένα μας περιλαμβάνονται το άγριο ρύζι και το φαγόπυρο, τα οποία διαθέτουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, ριβοφλαβίνης και νιασίνης. Το καστανό ρύζι δεν μπαίνει στη λίστα επειδή έχει λιγότερες φυτικές ίνες. Αλλά η επικρατέστερη επιλογή πρέπει να είναι η κινόα. Αυτή η φυτική, πλήρης πηγή πρωτεΐνης περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα-όπως τα ζωικά προϊόντα, αλλά χωρίς κανένα ζωικό λίπος. Η κινόα είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα, όπως σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος. Και με τον συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών, χωνεύεται αργά, γεγονός που σας βοηθά στην απώλεια βάρους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ