Κορβέτες GoWind: Βάζουν πλώρη για Ελλάδα – Ποια ζητήματα πρέπει να λυθούν μέχρι τις ανακοινώσεις


Γυρίζει σελίδα το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις – Μετά τις φρεγάτες έρχονται και οι κορβέτες – Πού θα κατασκευαστούν και τι ζητάει η Ελλάδα

Ικανοποίηση και ενθουσιασμό έχει προκαλέσει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία μεταξύ άλλων εμπεριέχει την αγορά τριών φρεγατών Belh@rra αλλά και τη στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, όπου θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Τουρκία επικρατεί διάχυτος εκνευρισμός για την ελληνογαλλική συμμαχία, με τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν να επιδίδεται σε αδιανόητο παραλήρημα προκλητικότητας τόσο κατά της χώρας μας όσο και κατά της Κύπρου.

Είναι λογικό στην Τουρκία να επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διαμηνύει πως θα αγοράσει μετά τις φρεγάτες Belh@rra και τις κορβέτες GoWind.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις Αθήνας – Παρισιού για να ολοκληρωθεί και η δεύτερη συμφωνία, για ένα πλοίο που θα κάνει επίσης τη διαφορά στη διαμάχη με τους γείτονες, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις δύο πλευρές να δείχνουν σαφή διάθεση για αίσια έκβαση και αυτής της συμφωνίας, μετά τα Rafale και τις Belh@rra.

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» επισημαίνουν πως η απόφαση για την απόκτηση 3+1 κορβετών Gowind έχει ληφθεί και δεν πρόκειται να ανατραπεί, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι έχει συμφωνηθεί και η διαμόρφωσή τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ελληνικού Στόλου. Αυτό που δεν έχει «κλειδώσει» είναι η τελική τιμή, με τον πλήρη οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη, αλλά και τα ναυπηγεία στα οποία θα κατασκευαστούν.

Οι Γάλλοι έχουν επισημάνει πως οι τρεις κορβέτες θα κατασκευαστούν, όπως και οι Belh@rra, στα γαλλικά ναυπηγεία, με την Αθήνα ωστόσο να ζητά την κατασκευή της τέταρτης κορβέτας σε ελληνικά ναυπηγεία, αλλά και το δικαίωμα στη συνέχεια να χρησιμοποιεί τα σχέδια της Gowind για να την κατασκευάζει στα δικά της ναυπηγεία. Η κίνηση της Ελλάδας εδράζεται στο γεγονός ότι με δεδομένη την πρόθεση του συνόλου σχεδόν των πλοίων του ελληνικού Στόλου, η χώρα μας πρέπει να εξασφαλίσει το δικαίωμα και την τεχνογνωσία για να κατασκευάζει τα πολεμικά πλοία στα δικά της ναυπηγεία.

Πάντως, τόσο η πολιτική, όσο και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά της διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων 21», εξέφρασαν την πεποίθηση ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κλείσει τελικά με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα μας και το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν αποκλείεται μάλιστα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός να κάνει αναφορά και σε αυτό το project που είναι δεδομένο ότι έχει ανάγκη το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ