Αναψυκτικά διαίτης: Τα ποτά light υπονομεύουν την απώλεια βάρους

Προσπαθείτε να αδυνατίσετε; Τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν, προειδοποιούν οι ερευνητές. Αυτά μάλιστα που περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη μπορεί ακόμη και να αυξήσουν την επιθυμία για φαγητό σε όσους είναι ήδη παχύσαρκοι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών, επειδή πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για απώλεια βάρους. Ενώ μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμα, άλλες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές. Η μελέτη εξέτασε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού για να εξηγήσει μερικούς από τους λόγους πίσω από αυτά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Λεπτομέρειες πίσω από την μελέτη

Στη μελέτη, 74 άτομα κλήθηκαν να καταναλώσουν 300ml υγρού. Αυτά ήταν ροφήματα με επιτραπέζια ζάχαρη, σουκραλόζη ή νερό (ως έλεγχος). Οι συμμετέχοντες το έκαναν σε τρεις διαφορετικές συνεδρίες. Στις δύο ώρες που ακολούθησαν, οι μαγνητικές τομογραφίες έλεγξαν πώς αντιδρούσαν οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην όρεξη και την επιθυμία για φαγητό όταν έδειχναν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες φαγητών όπως μπιφτέκι και donut. Υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα σε εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου, αφού γυναίκες και άτομα που ήταν παχύσαρκα έπιναν ποτά που περιείχαν σουκραλόζη, σε σύγκριση με ποτά που περιείχαν πραγματική ζάχαρη.

Και τα επίπεδα των ορμονών που υποδεικνύουν τον κορεσμό στο σώμα έπεσαν μετά από ποτά που περιέχουν σουκραλόζη. Με αυτό τον τρόπο υποδηλώνεται ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ποτά μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά στην καταστολή της πείνας. Επιπλέον, οι γυναίκες, αλλά όχι οι άνδρες, που έπιναν ποτά που περιέχουν σουκραλόζη έτρωγαν περισσότερο στον μπουφέ με σνακ, έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης. Η μελέτη αρχίζει να παρέχει πλαίσιο για τα μικτά αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες όταν πρόκειται για τις νευρικές και συμπεριφορικές επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών. Μελετώντας διαφορετικές ομάδες, αναδείχθηκε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε τεχνητά γλυκαντικά. Για αυτές τις ομάδες, η κατανάλωση τεχνητά γλυκαντικών ποτών μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο να πεινάσει, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here