Κύπρος: Άκαρπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη – «Μετέωρο» το κυπριακό


Κυπριακό -Όλες οι ειδήσεις: Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – Καμία εξέλιξη στο Κυπριακό – Εκκρεμεί ακόμα η τοποθέτηση ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Στην τριμερή συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Τατάρ καταγράφηκαν οι γνωστές πια σε όλους θέσεις της κάθε πλευράς, ενώ ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου από τον Αντόνιο Γκουτέρες τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο κ. Αναστασιάδης επιστρέφει στην Κύπρο χωρίς να είναι σε θέση να περιγράψει ένα οδικό χάρτη που θα οδηγήσει το κυπριακό κάπου διαφορετικά από το υφιστάμενο παρατεταμένο αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων. Ενδεικτική η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών σε συνέντευξη του στο Associated Press ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για να διαφανεί αν και κατά πόσον υπάρχουν πιθανότητες για διάλογο.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο AlphaNews.live ότι κατά την τριμερή συνάντηση είχε επικρατήσει η αντίληψη πως θα είχαμε ανακοινώσεις από τον ΓΓ εντός 24ωρου ωστόσο εν τέλει φαίνεται πως η τουρκική πλευρά προκάλεσε επιπλοκές. Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου δεν έχει φύγει από το κάδρο αλλά η καθυστέρηση προβληματίζει.

Η κύρια ανησυχία δεν είναι άλλη από το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αξιοποιήσει περαιτέρω το διαπραγματευτικό κενό για προώθηση νέων τετελεσμένων είτε στην Αμμόχωστο είτε στη θάλασσα. Ήδη η Άγκυρα έχει εκδώσει Navtex για συγκεκριμένες περιοχές που εκτείνονται μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι όποιες προσπάθειες της ε/κ πλευράς είτε ως προς τις προτάσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και την ουσία του κυπριακού, είτε ως προς την υιοθέτηση κάποιων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέχρι στιγμής συγκρούονται με την απαίτηση των Τ/κ για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Στα θετικά καταγράφεται άλλη μια αναφορά από την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα του υποψήφιου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ, ο οποίος στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία για επικύρωση του διορισμού του, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα επίλυσης του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών.

Ο κ. Φλέικ επεσήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ