Google Doodle: Αφιερωμένο σήμερα στην Ισπανίδα βιολόγο María de los Ángeles Alvariño González


Η María de los Ángeles Alvariño González ήταν βιολόγος και ωκεανογράφος, γεννημένη σαν σήμερα (3 Οκτωβρίου 1916) στο Φερρόλ της Ισπανίας. Είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την δουλειά της επάνω στη βιολογία πλαγκτόν. Λόγω της εξαιρετικής της εργασίας, κατάφερε να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της εποχής και να διαπρέψει. Οι γυναίκες τότε αντιμετώπιζαν μεγάλες αδικίες, ιδιαίτερα στον τομέα των επιστημών και της έρευνας. Η Αλβαρίνο Γκονσάλες όμως επέδειξε αριστεία, έτσι ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως επιστήμονας σε ερευνητικό σκάφος. Ξεκινώντας από τη βιβλιοθήκη του πατέρα της, ανακάλυψε το πάθος που έτρεφε για τη Φυσική Ιστορία και ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία. Υπήρξε πρωτοπόρος στην έρευνά της και αυτό της χάρισε αρχικά μια θέση στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. Έπειτα μια υποτροφία σε βρετανικό σκάφος για έρευνα, οδηγώντας στην αθανασία. Και η Google την τιμά με ένα Doodle!

Η ζωή της λαμπρής επιστήμονος δεν ήταν ρόδινη. Ενώ φοιτούσε στη Μαδρίτη, αναγκάστηκε να διακόψει εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαινόταν το 1936 στην Ισπανία. Ωστόσο, εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο αυτό όσο καλύτερα μπορούσε. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε να μαθαίνει αγγλικά και γαλλικά. Οι γλώσσες αυτές θα τη βοηθούσαν αργότερα να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό. Ήταν προσηλωμένη 100% στους στόχους της, κάνοντας ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τους επιτύχει. Έπειτα από τον πόλεμο, συνέχισε τις σπουδές της και έλαβε το μεταπτυχιακό της. Ακολούθως, άρχισε να διδάσκει βιολογία και ζωολογία. Κατά την παρουσία της στο βρετανικό πλοίο, η Αλβαρίνο Γκονσάλες μπόρεσε να παρατηρήσει ανθυγιεινές αλλαγές στο είδος του ζωοπλαγκτού σε διάφορα μέρη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το 1956 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί ανακάλυψε 22 νέα είδη πλαγκτόν. Την ίδια στιγμή, δημιούργησε ένα μοντέλο για το πώς τα πολλά είδη πλαγκτόν κατανέμονται στους ωκεανούς του κόσμου. Πρόκειται για επαναστατική εργασία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το υπόβαθρο της επιστήμονος και τα τεράστια εμπόδια που έπρεπε να υπερκεράσει. Η María de los Ángeles Alvariño González παράλληλα συνέχισε να διδάσκει. Μάλιστα δίδαξε σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Βραζιλία. Απεβίωσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια στις 29 Μαΐου 2005. Η επιστημονική κοινότητα την τίμησε δεόντως και συνεχίζει να την τιμά. Το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ονόμασε ένα πλοίο «Ángeles Alvariño», το οποίο εγκαινιάστηκε το 2012 από την κόρη της.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ