Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Τι είναι & πώς να την αναγνωρίσετε


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα απελπισίας και μειωμένη ενέργεια. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι μέρες γίνονται μικρότερες, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Το SAD είναι ένας τύπος κατάθλιψης, ο οποίος σχετίζεται με εποχιακές αλλαγές που συνήθως συμβαίνουν κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η διαταραχή της διάθεσης είναι πιο συχνή στις γυναίκες και τα νεότρα άτομα. Επιπλέον, απαντάται συχνότερα σε όσους ζουν σε μέρη με μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • αισθήματα απελπισίας
  • μειωμένη ενέργεια και συγκέντρωση
  • κοινωνική απόσυρση
  • αυξημένο ύπνο
  • απώλεια ενδιαφέροντος για εργασία ή άλλες δραστηριότητες
  • αργές κινήσεις
  • αυξημένη όρεξη με αύξηση βάρους
  • δυστυχία και ευερεθιστότητα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) τονίζει ότι τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως πέντε μήνες. Οι θεραπείες για το SAD είναι αρκετές. Ωστόσο, οι περισσότερες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν περιλαμβάνουν φωτοθεραπεία με χρήση 10.000 lux φωτός, φάρμακα, βιταμίνη D και ψυχοθεραπεία. Η κλινική του Κλίβελαντ συνιστά επίσης στους ανθρώπους που πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκούνται, να βλέπουν φίλους και να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Εκείνοι με χειμερινό μοτίβο της διαταραχής πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία πριν από το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση των επιπτώσεων της διαταραχής.

Ωστόσο οι υπάρχουσες μελέτες δεν βρήκαν καμία πειστική απόδειξη ότι η έναρξη της θεραπείας με φως ή η ψυχοθεραπεία εκ των προτέρων θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση κατάθλιψης. Εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί μπορεί να πάσχουν από SAD, αν και πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Η κλινική του Κλίβελαντ λέει ότι περίπου το 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν SAD. Επιπλέον, περίπου το 10% έως 20% των ανθρώπων στην Αμερική μπορεί να έχουν μια πιο ήπια μορφή της χειμερινής διαταραχής. Το SAD είναι πιο συχνό σε εκείνους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή διπολική διαταραχή και τα άτομα με SAD τείνουν να έχουν και άλλες ψυχικές διαταραχές. Είναι επίσης αξιόλογο να αναφερθεί το γεγονός ότι το SAD μερικές φορές λειτουργεί σε οικογένειες.

Οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τι προκαλεί το SAD, αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οι πάσχοντες μπορεί να έχουν μειωμένη δραστηριότητα της χημικής σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Άλλοι παράγουν υπερβολική μελατονίνη ή μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο το φως του ήλιου ελέγχει τα επίπεδα μορίων που βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σεροτονίνης φαίνεται ότι δεν λειτουργεί σωστά σε άτομα με διαταραχή. Τέλος, η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ