Κορονοϊός – Βατόπουλος: Η Ελλάδα πέρασε σε θανάτους Γαλλία και Ιταλία

Κορονοϊός: Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και για τους εμβολιασμούς, μίλησε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Open, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα πλέον έχουμε περισσότερους θανάτους από τη Γαλλία και την Ιταλία.

«Έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Παράλληλα, ο καθηγητής είπε πως, «Στα 5 εκατ εμβολιασμούς έχουμε ελάχιστες παρενέργειες αλλά πολλούς νεκρούς». Σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε «θα δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα».

«Στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει την τρίτη δόση εμβολίου»

Στο τέλος όλος ο κόσμος θα κάνει τρίτη δόση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, λέγοντας πως το 95% όσων πεθαίνουν καθημερινά δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση τόνισε. «Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν ή να κολλήσουν, και τα άτομα που έχουν καρδιολογικό πρόβλημα θα νοσήσουν βαρύτερα και έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν από τον κορoνοϊό», ανέφερε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης.

Διευκρίνισε πως μπορούμε να κάνουμε τρίτη δόση του εμβολίου της Covid-19 και αντιγριπικό ακόμα και την ίδια μέρα, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αναλόγως με το πρόγραμμα του καθενός και όπως το συζητήσει με τον παθολόγο του», ανέφερε.

Όπως είπε, με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα ηλικιωμένα άτομα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό. Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό (με τρίτη δόση) πριν από την εγχείρηση, είπε πως συνίσταται, ειδικά αν έχουν περάσει και 8 μήνες από τον εμβολιασμό. «Σώζει ζωές καθώς τα αντισώματα σε πολύ κόσμο πέφτουν γρήγορα», είπε, και πρόσθεσε ότι μπορεί να την κάνουν και γυναίκες σε κλιμακτήριο.

Για όσους έκαναν τα δυο εμβόλια και μετά νόσησαν η επιδημιολόγος σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν χρειάζεται τρίτη δόση, γιατί η νόσος βοηθάει πολύ να αυξήσεις την αντισωματική σου απάντηση. «Τουλάχιστον ας περάσουν 6 μήνες από τη νόσηση για να δούμε τα αντισώματα αν χρειάζεται. Δεν μπορεί να σου κάνει κάτι κακό, αλλά μπορεί να μην είναι ακριβώς χρήσιμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here