Στάδια σχέσης: Ποια είναι τα πέντε στάδια που περνά κάθε σχέση;


Κάθε σχέση περνά μέσα από αυτά τα πέντε στάδια – αν και όχι μόνο μία φορά. Σκεφτείτε αυτά τα στάδια όχι ως σκαλοπάτια προς ένα τελικό αποτέλεσμα, αλλά ως μια σειρά εποχών που διανύουμε σε έναν αιώνιο κύκλο. Τα στάδια μιας σχέσης είναι κυκλικά και όχι γραμμικά. Συχνά πιστεύουμε ότι όλες οι στενές σχέσεις εξελίσσονται αξιόπιστα από την αρχική συνάντηση, σε μια σειρά από μικρές δοκιμασίες και δοκιμασίες και τέλος σε μια ευτυχισμένη κατάσταση ευτυχισμένων αιώνων. Είναι μια ικανοποιητική αφήγηση που βλέπουμε συνέχεια στις ταινίες, την τηλεόραση και τη μουσική. Στην πραγματικότητα, η αγάπη είναι ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι κάποια στιγμή στη σχέση μας, θα κοιτάξουμε πίσω στα εμπόδια που ξεπεράσαμε και θα πούμε, “Λοιπόν, αυτό είναι! Είμαστε εδώ! Τα καταφέραμε!”. Γιατί πέρα από όπου κι αν βρίσκεστε τώρα, σας περιμένει ένα άλλο εμπόδιο.

Στάδιο 1: Η συγχώνευση

Το πρώτο στάδιο μιας σχέσης είναι η συγχώνευση, γνωστή και ως φάση του μήνα του μέλιτος. Είναι το αρχικό ειδύλλιο που βιώνει συχνά ένα ζευγάρι όταν συναντιούνται για πρώτη φορά. Ακόρεστο, παθιασμένο σεξ και διακαής πόθος να είστε πάντα μαζί. Συχνά οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο μιας σχέσης αισθάνονται σαν να έχουν βρει τον ιδανικό τους ταίρ, κάποιον που είναι τόσο τρομακτικά παρόμοιος και συμβατός με αυτούς. Νιώθουν ότι θέλουν πάντα να είναι μαζί. Οι δυο τους φαίνεται να γίνονται ένα.

Στάδιο 2: Αμφιβολία και άρνηση

Το δεύτερο στάδιο μιας σχέσης είναι η αμφιβολία και η άρνηση. Εδώ τελικά αρχίζουμε να παρατηρούμε πραγματικά τις διαφορές μεταξύ μας. Ξυπνάμε από την έκσταση του πάθους με ένα σοκ, διαπιστώνοντας ότι οι ίδιες ιδιότητες που κάποτε φαίνονταν τόσο τέλειες έχουν αρχίσει να μας ενοχλούν. Η αξιοπιστία του φαίνεται πλέον ως έλλειψη ευελιξίας, η γενναιοδωρία της φαίνεται ανεύθυνη, η περιπετειώδης φύση του μοιάζει με περιττό κίνδυνο. Και δυστυχώς, η τριβή είναι φυσική μόλις βρεθούμε αντιμέτωποι με τις διαφορές του άλλου.

Στάδιο 3: Απογοήτευση

Το τρίτο στάδιο μιας σχέσης είναι το στάδιο της απογοήτευσης. Αυτή είναι η χειμερινή περίοδος αγάπης, που μπορεί να αποτελέσει το τέλος του δρόμου για μερικά ζευγάρια. Σε αυτό το σημείο, οι αγώνες εξουσίας στην σχέση έχουν έρθει πλήρως στην επιφάνεια. Τα ζητήματα που το ζευγάρι έβαζε σταθερά κάτω από το χαλί είναι πλέον εμφανώς προφανή. Μερικοί βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, έτοιμοι να ξεκινήσουν μάχη με την παραμικρή πρόκληση. Άλλα ζευγάρια μπορεί να απομακρυνθούν ήσυχα με την πάροδο του χρόνου.

Στάδιο 4: Απόφαση

Το τέταρτο στάδιο μιας σχέσης ονομάζεται απόφαση, επειδή βρίσκεστε σε οριακό σημείο. Οι συναισθηματικές καταρρεύσεις, η έξοδος από το σπίτι για ώρες για να ξεφύγετε ο ένας από τον άλλο μετά από έναν καυγά, και οι συμπεριφορές αυτοπροστασίας είναι όλα συνηθισμένα. Έτσι, επίσης, είναι η αδιαφορία και η απόσταση. Γνωρίζετε ότι είστε εδώ όταν αρχίζετε να σκέφτεστε σοβαρά την αποχώρηση. Μπορεί να αισθάνεστε έτοιμοι για μια νέα δελεαστική αρχή με ένα νέο άτομο. Σε αυτό το στάδιο, αποφασίζουμε αν πρόκειται να φύγουμε, να μείνουμε και να μην κάνουμε τίποτα παρά το πόσο άθλιοι είμαστε, ή να παραμείνουμε και να δουλέψουμε στην επίλυση αυτής της σχέσης.

Στάδιο 5: Ολόψυχη αγάπη

Το πέμπτο στάδιο μιας σχέσης είναι η ολόψυχη αγάπη. Εδώ η σχέση μας είναι στην πιο υγιή και πιο ανταποδοτική της κατάσταση. Είναι το καλοκαίρι της αγάπης, όταν οι καρποί των εργασιών ενός ζευγαριού είναι εντελώς ώριμοι και έτοιμοι να τους γευτούν. Τα ζευγάρια βιώνουν πραγματική εξατομίκευση, ανακάλυψη του εαυτού τους και αποδοχή της ατέλειας τόσο στους ίδιους όσο και στους συντρόφους τους. Τα ζευγάρια ξέρουν πώς να ακούν καλά και να κάνουν άβολες συζητήσεις χωρίς να αισθάνονται ότι απειλούνται ή ότι τους γίνεται επίθεση.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ