Υπόθεση ενεχυροδανειστή Δάφνης: Σήμερα δικάζεται ξανά στο Εφετείο η «μαύρη χήρα» του Facebook


Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο εκδικάζεται σήμερα για δεύτερη φορά η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του 30χρονου ενεχυροδανειστή Γιώργου Κολτσίδη στη Δάφνη.

Η ανατροπή στην υπόθεση του αποκαλούμενου «εγκλήματος μέσω Facebook», δηλαδή της ανθρωποκτονίας του ενεχυροδανειστή Γιώργου Κοτσιλίδη το 2014 στη Δάφνη, ήρθε από τον Άρειο Πάγο, που άνοιξε τον δρόμο στο να «σπάσουν» τα ισόβια που είχε επιβάλλει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους τέσσερις κατηγορούμενους της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή των κατηγορουμένων πρέπει να επιμετρηθεί εκ νέου με βάσει τις νέες επιεικέστερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Μάλιστα, η απόφαση του Αρείου Πάγου «ρίχνει στα μαλακά» και την αποκαλούμενη «γυναίκα αράχνη», το πρόσωπο δηλαδή που είχε χρησιμοποιηθεί ως «δόλωμα» για να πλησιάσει ερωτικά το θύμα μέσω διαδικτύου με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες για να το ληστέψουν.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η 31χρονη σήμερα γυναίκα πρέπει να δικασθεί ξανά για απλή συνέργεια στη δολοφονία του άτυχου άνδρα και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, για την οποία είχε κριθεί ένοχη το Εφετείο, επιβάλλοντάς της την ποινή των ισοβίων.

Το έγκλημα είχε λάβει χώρα το 2014, όταν οι γονείς και η αδελφή του δολοφονηθέντος τον είχαν βρει ημίγυμνο, φιμωμένο και δεμένο με μονωτική ταινία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του μέσα στο σπίτι τους στη Δάφνη. Από το σπίτι είχαν αφαιρεθεί επίσης 139.000 ευρώ και δυο κιλά χρυσαφικά. Τέσσερα χρόνια μετά την αποτρόπαια δολοφονία, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επέβαλλε και στους τέσσερις κατηγορούμενους ισόβια για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και 12 έτη κάθειρξη στο καθέναν για ληστεία κατά συναυτουργία.

Ωστόσο, η αποκαλούμενη «γυναίκα αράχνη» κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου, με το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα να την κάνει εν μέρει δεκτή. Οι δικαστές χαρακτήρισαν εσφαλμένη την κρίση του Εφετείου, που χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κατηγορουμένης στην πράξη της ανθρωποκτονίας ως συναυτουργία στο έγκλημα. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της συμμετοχής της κατηγορουμένης στο έγκλημα είναι η «απλή συνέργεια στην πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία», καθώς η συνδρομή της ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)».

Η κατηγορούμενη στην απολογία της στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία του 30χρονου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, βοήθησα να κλέψουν, να μπουν μέσα στο διαμέρισμά του. Τα δέχομαι όλα. Όμως δεν τον ακούμπησα. Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, ούτε καν φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ήμουν εντελώς χαμένη, μπορεί να είχα οικονομική ανάγκη, δε θα αφαιρούσα όμως μια ζωή. Δεν έχω βοηθήσει στο φόνο. Δε ξέρω ποιος τον σκότωσε, δεν ήμουν εκεί. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω, σας λέω την αλήθεια, έτσι έχει συμβεί. Όσο ζω μέχρι να πεθάνω θα κουβαλάω αυτές τις τύψεις γιατί πότε αυτοί οι γονείς δε θα με συγχωρήσουν».

Ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο με την δίκη να ξεκινά σήμερα το πρωί, ενώ σε περίπτωση που το Εφετείο δεχθεί ότι η κατηγορουμένη τέλεσε το συγκεκριμένο αδίκημα, η ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ανώτατο δικαστήριο αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και ως προς την επιμέτρηση των ποινών των υπολοίπων κατηγορουμένων, αφού «οι διατάξεις των άρθρων 299 παρ. 1 και 380 παρ. 1 του ισχύοντος από 1-7-2019 νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019), για τις οποίες καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες, είναι επιεικέστερες έναντι των αντίστοιχων διατάξεων του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ