Καθυστερεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας


Η καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει δυσκολίες στις εταιρείες προμήθειας.

Δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στις αναγκαίες προσαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων τους προκειμένου να ενσωματώσουν στους λογαριασμούς την επιδότηση. Ετσι, και με δεδομένη την ασάφεια ως προς τον χρόνο έκδοσης της κυβερνητικής απόφασης, παραμένει άγνωστο το πότε θα εμφανιστεί η επιδότηση στα νοικοκυριά.

Οι εκτιμήσεις για την ανοδική πορεία του ενεργειακού κόστους είναι δυσοίωνες. Αναλυτές αλλά και στελέχη εταιρειών του κλάδου δεν βλέπουν τέλος πριν από την άνοιξη του 2022.

Μιλούν για πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η οποία σχετίζεται αφενός με την αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου που ξεπερνούν το 300% από την αρχή του χρόνου και των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Εχουν ξεπεράσει τα 60 ευρώ τον τόνο και το κόστος είναι υπερδιπλάσιο για το ίδιο προαναφερόμενο διάστημα.

Οι ανατιμητικές πιέσεις, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αποδίδονται στις κινήσεις της ρωσικής Gazprom(κυρίαρχος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ) να περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στην απόφαση των Βρυξελλών να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής κράτη – μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε κλείσιμο ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και στράφηκαν στο φυσικό αέριο. Η στρέβλωση στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης εκτόξευσε τις τιμές και το ενεργειακό κόστος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ