Eurogroup: Μετά τον εφησυχασμό, τώρα «τρέχει» για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια


Στις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει στο Λουξεμβούργο το Eurogroup, το οποίο ναι μεν έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα, ωστόσο θα επικεντρωθεί κυρίως στα προβλήματα που προκαλεί το ιλιγγιώδες κόστος ενέργειάς και οι διαρκείς ανατιμήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις για τη μακροοικονομική κατάσταση εστιάζοντας στον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ήταν παροδικές όχι μόνον έχουν πέσει έξω, αλλά οδήγησαν πολλές χώρες στο να εφησυχάσουν και να μην πάρουν εγκαίρως μέτρα. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Στη βάση αυτή, στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση των υπουργών από τον διευθυντή του Οργανισμού της ΕΕ για τον Συντονισμό των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Κρίστιαν Ζίνγκλερσεν, ο οποίος θα κάνει εκτενή αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας.

Μετά από τη συγκεκριμένη ενημέρωση το Eurogroup θα συζητήσει για την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Αυτή η έκθεση δεν συνδέεται με αποφάσεις για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο θα δώσει την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για τις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών.

Εν συνεχεία οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν έναν απολογισμό της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της ζώνης του ευρώ ως προς τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με βάση την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις για το 2022 σε ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία θα ενημερώσει το Eurogroup για τους αναδυόμενους κινδύνους που απαιτούν εποπτική δράση και σχετίζονται με την πανδημία, τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και τις προσαρμογές των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών που οδηγούνται από την ψηφιοποίηση και τον κίνδυνο του κλίματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), Έλκε Κόνιγκ, θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητες που έχει αναλάβει το SRB, εστιάζοντας στις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια, την προετοιμασία για τη φάση εφαρμογής του κοινού backstop, αλλά και γιθα τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επηρεάζουν το SRB.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ