Στο 19,58% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο


Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, με το κόστους ενέργειας και την επεκτατική νομισματική πολιτική να τροφοδοτούν τον τιμάριθμο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρέθηκε στο 19,58% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 1,25% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Η ετήσια αύξηση τιμών στα τρόφιμα, που αποτελούν περίπου το 25% του καλαθιού των καταναλωτών, διαμορφώθηκε στο 28,79% εν μέσω αδυναμίας της λίρας και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 22,77%, από 20,72% τον Αύγουστο.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων η τουρκική λίρα κινήθηκε 0,1% χαμηλότερα, στις 8,644 λίρες ανά 1 δολάριο.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μείωσε στο τέλος Σεπτεμβρίου το βασικό της επιτόκιο κατά 1% στο 18 %, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που δεν είχαν προβλέψει καμία αλλαγή.

Ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου, αντί να αυξήσει τα επιτόκια τα μείωσε σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «αυτοκτονική» από τους αναλυτές και αποδίδεται στην πίεση από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο Καβτσιόγλου, πρώην αρθρογράφος εφημερίδων, συμμερίζεται την ανορθόδοξη θεωρία του Ερντογάν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Ο διορισμός του Καβτσιόγλου τον περασμένο Μάρτιο τρόμαξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω ανησυχιών ότι θα ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική. Η λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% από τότε που ανέλαβε τη θέση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε «παροδικούς παράγοντες».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ