Ηνωμένο Βασίλειο Covid-19: Νέο εργαλείο αναγνωρίζει τις ομάδες κινδύνου


Σύμφωνα με νέα μελέτη, αν και πολύ λίγοι θάνατοι ή νοσηλείες μετά τον εμβολιασμό συνέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες. Ένα νέο εργαλείο εντοπίζει άτομα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων από πρωτοποριακές λοιμώξεις SARS-CoV-2. Η SARS-CoV-2 είναι ο κορωνοϊός που προκαλεί τον COVID-19. Υπάρχει ελπίδα ότι αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις στρατηγικές του COVID-19. Πριν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου QCOVID για τον εντοπισμό εκείνων με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας στο νοσοκομείο με COVID-19.

Η μεγάλη σημασία του νέου εργαλείου

Το εργαλείο είχε ως αποτέλεσμα την προσθήκη 1,5 εκατομμυρίου ατόμων στον Εθνικό Κατάλογο Ασθενών. Βοήθησε έτσι τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Παραμένει, ωστόσο, ένας υπολειπόμενος κίνδυνος σημαντικών λοιμώξεων για άτομα που είναι πλήρως ή εν μέρει εμβολιασμένα. Για να εντοπιστούν τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από μολύνσεις, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν ένα έγγραφο που παρουσιάζει ένα ενημερωμένο εργαλείο QCOVID που ονομάζεται QCOVID3.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο μέρος για την εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού και διαθέτει μερικά από τα καλύτερα δεδομένα κλινικής έρευνας στον κόσμο. Αναπτύξαμε αυτό το νέο εργαλείο χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων QResearch για να βοηθήσουμε την [Εθνική Υπηρεσία Υγείας] να εντοπίσει ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων παρά τον εμβολιασμό για στοχευμένη παρέμβαση.

Πάνω από 6 εκατομμύρια σύνολα δεδομένων εμβολιασμένων ενηλίκων μελετήθηκαν χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο QCOVID3. Από αυτούς τους ενήλικες, περισσότερα από 5 εκατομμύρια είχαν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Τα σύνολα δεδομένων περιελάμβαναν 2.031 θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 και 1.929 νοσηλεία που σχετίζονται με τον COVID-19, 4% και 3,7% των οποίων, αντίστοιχα, συνέβησαν 14 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Το νέο εργαλείο QCOVID3 έχει εντοπίσει αρκετές ομάδες εμβολιασμένων ατόμων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο λόγω μόλυνσης SARS-CoV-2. Ο αλγόριθμος QCOVID3 αναγνώρισε τις ακόλουθες ομάδες ως υψηλού κινδύνου, κατά φθίνουσα σειρά:

  • άτομα με σύνδρομο Down
  • όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού
  • άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο
  • όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας
  • άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία
  • όσοι είχαν πρόσφατα μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση στερεών οργάνων
  • άτομα με HIV ή AIDS
  • όσοι πάσχουν από άνοια
  • άτομα με νόσο του Πάρκινσον
  • ασθενείς με σπάνιες νευρολογικές καταστάσεις
  • άτομα με κίρρωση

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ