ΗΠΑ Γυναίκες: Η μάχη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων χτυπά τους δρόμους της Αμερικής


ΗΠΑ Γυναίκες: Η μάχη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων χτυπά τους δρόμους της Αμερικής Διαδηλωτές παρευρίσκονται σε συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον για την υπεράσπιση της πρόσβασης στην άμβλωση, μέρος του κύματος πορειών που προγραμματίζεται για τις 2 Οκτωβρίου 2021. Φορώντας πινακίδες με συνθήματα όπως «το σώμα μου, η επιλογή μου, το δικαίωμά μου» χιλιάδες γυναίκες συσπειρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον στην αρχή μιας ημέρας πανελλαδικών διαδηλώσεων με στόχο την αντιμετώπιση μιας συντηρητικής προσπάθειας περιορισμού της πρόσβασης στις αμβλώσεις. Ο πολυετής αγώνας για τη διαδικασία στην Αμερική έχει γίνει ακόμη πιο έντονος από τότε που το Τέξας υιοθέτησε νόμο την 1η Σεπτεμβρίου που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, εξαπολύοντας άγρια ​​αντεπίθεση στα δικαστήρια και το Κογκρέσο, αλλά με λίγες δημόσιες διαδηλώσεις μέχρι τώρα.

 

Δύο ημέρες πριν επανέλθει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο για το επίμαχο ζήτημα, σχεδόν 200 οργανώσεις κάλεσαν τους υπερασπιστές των αμβλώσεων να ακούσουν τις φωνές τους από ακτή σε ακτή. Η εμβληματική εκδήλωση ήταν στην πρωτεύουσα του έθνους την Ουάσινγκτον, όπου πλήθος όλων των ηλικιών – κυρίως γυναίκες αλλά και άνδρες – συγκεντρώθηκε κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό σε μια πλατεία κοντά στον Λευκό Οίκο, πολλοί φορούσαν μοβ μάσκες με τις λέξεις «απαγορεύει το σώμα μου».

Οι διαδηλωτές χόρευαν με ποπ μουσική που ακούστηκε από μεγάφωνα, καθώς ακτιβιστές απευθύνονταν στο πλήθος σε ηχογραφημένες συνεντεύξεις που μεταδίδονταν σε μεγάλες οθόνες, και συνθήματα όπως «η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη» ή «ακυρώνουν τους Ταλιμπάν του Τέξας» κρατούνταν ψηλά με πινακίδες ή διαβάζονταν στα σώματα των διαδηλωτών. Μια χούφτα αντίθετων διαδηλωτών φώναζαν «η άμβλωση είναι δολοφονία» αλλά δεν υπήρξε βία. Αργότερα το πλήθος επρόκειτο να πορευτεί προς το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πριν από σχεδόν 50 χρόνια αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν άμβλωση στην ορόσημη απόφαση Roe v. Wade.

Τώρα το δικαστήριο, στοιβαγμένο από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με συντηρητικούς δικαστές, φαίνεται έτοιμο να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Οι γυναίκες είναι άνθρωποι, είμαστε πλήρεις άνθρωποι και πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν γεμάτους ανθρώπους», δήλωσε η Λόρα Μπόσβιτς, 66χρονη συνταξιούχος δασκάλα από τη Φλόριντα, φορώντας ένα φόρεμα με πορτρέτα γυναικών ακτιβιστριών και πολιτικών, όπως η Μισέλ Ομπάμα

«Θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε τη δική μας επιλογή για το τι θέλουμε να κάνουμε με το σώμα μας.

Το δικαστήριο έχει ήδη αρνηθεί να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας και συμφώνησε να επανεξετάσει έναν περιοριστικό νόμο του Μισισιπή που θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία να ανατραπεί το προηγούμενο του Roe v Wade του 1973, το οποίο εγγυήθηκε το νόμιμο δικαίωμα για άμβλωση μέχρι το έμβρυο να είναι βιώσιμο εκτός της μήτρας.

Προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον δύο συντηρητικές πρωτεύουσες των κρατών, το Όστιν και το Τζάκσον, καθώς και σε περισσότερες από 600 πόλεις και στις 50 πολιτείες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σχεδόν ένα τέταρτο εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να προσέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μαζί, ενώνουμε τα χέρια για να υποστηρίξουμε μια χώρα όπου η άμβλωση δεν είναι μόνο νόμιμη – είναι προσιτή, θεμιτή και αποστιγματισμένη», ανέφεραν οι διοργανωτές του Rally for Abortion Justice σε δήλωσή τους.

Η ομάδα κάλεσε το Κογκρέσο να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση στον ομοσπονδιακό νόμο, για να το προστατεύσει από κάθε πιθανή ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ένα σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει από τη Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρκετές ψήφους για να το εμποδίσουν. – «Πατριαρχική επιθυμία» –

Το 2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Πορεία των Γυναικών» την επομένη της ορκωμοσίας του Τραμπ, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια αντιπάλους του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου που είχαν κατηγορηθεί για σεξισμό.

Έκτοτε, άλλες διαδηλώσεις απέτυχαν να αποδείξουν τόσο μεγάλο αριθμό, εν μέρει λόγω εσωτερικών διχογνωμιών σχετικά με κατηγορίες αντισημιτισμού σε έναν από τους διοργανωτές. Αλλά αυτή η σελίδα φαίνεται να έχει γυρίσει. Οι συμμετέχοντες του Σαββάτου είναι ένας ευρύς συνασπισμός που περιλαμβάνει μικρές φεμινιστικές ομάδες, κοινότητες και τοπικές οργανώσεις, καθώς και τον γίγαντα του οικογενειακού προγραμματισμού, Planned Parenthood.

«Βγαίνουμε στους δρόμους για άλλη μια φορά, για πρώτη φορά στην εποχή του (Τζο) Μπάιντεν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Επειδή μια αλλαγή στο Οβάλ Γραφείο δεν σταμάτησε την πολιτικοποιημένη, διεστραμμένη και πατριαρχική επιθυμία να ρυθμίσουμε το σώμα μας. Αν μη τι άλλο, έγινε ακόμα πιο έντονο ».

Αυτή η κλιμάκωση προκλήθηκε από τον διορισμό τριών συντηρητικών δικαστών από τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενθαρρύνοντας τους τοπικούς συντηρητικούς αιρετούς αξιωματούχους σε όλη τη χώρα να ξεκινήσουν μια επίθεση κατά των αμβλώσεων. Μέχρι στιγμής φέτος, 19 πολιτείες έχουν υιοθετήσει 63 νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Εάν το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεπε τη Roe v. Wade, κάθε κράτος θα ήταν ελεύθερο να απαγορεύσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι 36 εκατομμύρια γυναίκες σε 26 πολιτείες – σχεδόν οι μισές αμερικανικές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία – πιθανότατα θα έχαναν το νόμιμο δικαίωμα για άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση της Planned Parenthood που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ