Διαχείριση Αλτσχάιμερ: Αντιμετώπιση όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο διαγνωστεί με τη νόσο


Αλτσχάιμερ Διαχείριση: Το Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας, πιστεύεται ότι επηρεάζει 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 65 ετών – Το μέλος της οικογένειας με άνοια γίνεται συνήθως το επίκεντρό της. Αυτό επιβαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, υπάρχουν προσεγγίσεις και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τη Λίζα Σκίνερ, ειδική στη συμπεριφορά στον τομέα της νόσου Αλτσχάιμερ και των σχετικών με την άνοια: «Το να ακούτε ότι ο αγαπημένος σας έχει διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια δεν μπορεί να αλλάξει μόνο τη ζωή του, αλλά και τη ζωή σας». Ο Skinner λέει στην Digital Journal: «Από αυτή τη στιγμή και μετά, η ζωή του αγαπημένου σας προσώπου και της οικογένειάς σας πρόκειται να αλλάξει.

Στην αρχή μπορεί να αισθάνεστε μουδιασμένοι, αβέβαιοι για το πώς να απαντήσετε ή πού να στραφείτε. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εντοπιστούν μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουν πολλά μέλη της οικογένειας μετά τη λήψη της διάγνωσης ». Ο Skinner αναλύει αυτές τις απαντήσεις σε:

Θυμός που η ζωή σας θα πάρει διαφορετική πορεία από αυτήν που είχε σχεδιάσει η οικογένειά σας.

Ανακούφιση ότι οι αλλαγές που είδατε στο αγαπημένο σας πρόσωπο προκαλούσαν ανησυχία και ότι τώρα ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.

Άρνηση γιατί η διάγνωση φαίνεται αδύνατη να πιστέψει κανείς και νιώθεις να σε κυριεύει το πώς θα αλλάξει η ζωή σου τώρα.

Κατάθλιψη, θλίψη και/ή απελπισία για τον τρόπο που θα αλλάξει η ζωή σας και από το τι θα συμβεί στο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Φόβος για το μέλλον και πώς θα επηρεαστεί η οικογένειά σας.

Απομόνωση από το να πιστεύεις ότι η οικογένειά σου είναι η μόνη που περνάει αυτό.

Αίσθημα απώλειας γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την ασθένεια.

Η Skinner προσφέρει τις τρεις πρώτες συμβουλές της για κάθε άνθρωπο σε αυτήν την κατάσταση, για να τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ ή άνοια. Αυτές οι συμβουλές είναι:

Συμβουλή #1: Μη φοβάστε να μιλήσετε Μοιραστείτε και συγκρίνετε τα συναισθήματά σας με άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους και συζητήστε μαζί αυτά τα συναισθήματα και σκέψεις. Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά για τα συναισθήματά σας. Μπορείτε επίσης να γράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο. Πάρτε τον χρόνο που απαιτείται για να επεξεργαστείτε τη θλίψη σας.

Συμβουλή #2: Σωστός vs λάθος τρόπος Κανένα άτομο δεν επεξεργάζεται τη διάγνωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν υπάρχει σωστή προσέγγιση και μερικές μέρες μπορεί να είναι πιο δύσκολες από άλλες. Προσπαθήστε να μην αποθαρρύνεστε. Μάθετε συμβουλές αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις προκλήσεις. Το πιο σημαντικό, να τιμάτε τη δική σας διαδικασία αντιμετώπισης και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Συμβουλή #3: Βρείτε κοινότητα Περιπλανηθείτε με ένα καλό δίκτυο υποστήριξης στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε για συμβουλές και ενθάρρυνση. Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης Αλτσχάιμερ για να σας προσφέρουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον από τους συνομηλίκους σας. Μιλήστε με το γιατρό σας και ζητήστε βοήθεια από έναν σύμβουλο ή μέλος κλήρου.

Βάλτε ένα σχέδιο μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας ή/και φίλους για το ποιος θα είναι μέρος του προβλήματός σας και ποιος είναι πρόθυμος να αναλάβει διάφορες εργασίες. Προετοιμαστείτε προληπτικά για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε και μάθετε τι να περιμένετε καθώς το αγαπημένο σας πρόσωπο εξελίσσεται σε αυτήν την ασθένεια.

Η Λίζα συνεχίζει: «Είναι σημαντικό να βρείτε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας κατάματα. Είσαι το μόνο άτομο που μπορεί να συμβιβαστεί με την πλημμύρα των συναισθημάτων που μπορεί να νιώθεις. Αυτή είναι μια νέα φάση της ζωής σας και σε αχαρτογράφητη περιοχή. Όσο πιο γρήγορα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, τόσο πιο γρήγορα θα είστε διαθέσιμοι για να είστε ισχυροί, κατανοητοί και υποστηρικτικοί του αγαπημένου σας προσώπου».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ