Αρτηρίες εγκέφαλος: Το σχήμα & το μέγεθος των αρτηριών του εγκεφάλου μπορεί να προβλέψουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου


Το μέγεθος και το σχήμα των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε τον κίνδυνο ενός συχνά θανατηφόρου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, που ονομάζεται ανεύρυσμα. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας. Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση σε ένα τοίχωμα αρτηρίας. Μια υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου διαρρέει ή σπάει, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο, σκοτώνοντας περισσότερο από το 50% των προσβεβλημένων ανθρώπων. Για τη μελέτη, πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις σε 145 ασθενείς. Διαπιστώθηκε ότι άτομα με διαφορετικού μεγέθους εγκεφαλικές αρτηρίες έχουν περισσότερες πιθανότητες ανευρύσματος.

Τι έδειξε η μελέτη για τις αρτηρίες του εγκεφάλου

Οι εγκεφαλικές εικόνες ατόμων με ανευρύσματα έδειξαν ότι οι τέσσερις αρτηρίες που εισέρχονται στον εγκέφαλο, χωρίζονται σε τμήματα και παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο, δεν ήταν ανάλογες μεταξύ τους. Αυτό αυξάνει τις αιχμές της αρτηριακής πίεσης και τα προδιαθέτει για διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία. Εκεί όπου το εμπρόσθιο τμήμα του αρτηριακού δικτύου του εγκεφάλου διαφέρει ως προς την αριστερή και τη δεξιά διάμετρο έως 1,4, οι άνθρωποι έχουν 80% κίνδυνο να αναπτύξουν ανευρύσματα σε εκείνη την περιοχή. Εκείνοι με συμμετρικές αναλογίες κάτω από 1,4 έχουν ισοδύναμο κίνδυνο 8%, όπως σημείωσαν οι ερευνητές.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που υποφέρουν από ανεύρυσμα του εγκεφάλου πεθαίνουν. Μόνο το ένα τρίτο θα αναρρώσει χωρίς αναπηρία, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου προκαλούν σχεδόν 500.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 50 ετών, με τις γυναίκες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Πολλά μικρά ανευρύσματα χωρίς διάσπαση δεν εντοπίζονται στις κοινές τεχνικές απεικόνισης. Μπορεί να μην διαγνωστούν μέχρι να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να προκαλέσουν συμπτώματα ή ρήξη, συχνά όταν είναι πολύ αργά. 

Το κύριο σύμπτωμα ενός ρήγματος ανευρύσματος είναι ένας ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος, συχνά με διπλή όραση, ναυτία και έμετο, δύσκαμπτο λαιμό, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανακοπή. Εάν εντοπιστούν νωρίς, τα ανευρύσματα μπορούν να παρακολουθούνται και να επιβραδύνονται ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση με φάρμακα, διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με μια επέμβαση, αλλά αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο και να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνιστάται μόνο εάν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρήξης, είπαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, είναι απαραίτητος ο έλεγχος για τυχόν ασύμμετρες αρτηρίες του εγκεφάλου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για εγκεφαλικά ανευρύσματα για να προληφθούν ενδεχόμενες παθήσεις. Πρόκειται για ένα επιπλέον όπλο στην φαρέτρα του ιατρικού προσωπικού στην προσπάθεια προληπτικής ιατρικής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ