Γαλλία: 330.000 παιδιά θύματα κακοποίησης από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας – Ανατριχιαστική έκθεση


Σοκαριστικά ειναι τα πορίσματα έρευνας για τις υποθέσεις παιδοφιλίας που αμαυρώνουν εδώ και επτά δεκαετίες τους κόλπους της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας

Σοκάρουν τα ευρήματα μεγάλης γαλλικής έκθεσης που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τα πορίσματά της 330.000 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας τα τελευταία 70 χρόνια, στην πρώτη μεγάλη αποτίμηση για το σκάνδαλο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση,Ζαν-Μαρκ Σοβέ, είπε ότι η έκθεση βασισμένη σε επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι κακοποιήσεις διαπράχθηκαν απο ιερείς και άλλους κληρικούς καθώς και μη θρησκευόμενους που εμπλέκονται στην εκκλησία. Το 80% των θυμάτων είναι αγόρια.

«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή» λένε οι συντάκτες της έκθεσης.

Το έγγραφο των 2.500 σελίδων που ετοιμάστηκε από ανεξάρτητη επιτροπή βλέπει το φως την ώρα που η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να φέρει στο φως και να αντιμετωπίσει σκοτεινά μυστικά που αμαυρώνουν τη φήμη της εδώ και καιρό.

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου 3.000 κακοποιητές παιδιών-τα δύο τρίτα εξ αυτών ιερείς-εργάζονταν στην εκκλησία εκείνη την περίοδο. Ο Σοβέ είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς.

Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων “Parler et Revivre” (Μιλήστε και Ζήστε ξανά), ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα, δήλωσε στο Associated Press ότι η «υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία»

Η επιτροπή εργάστηκε για 2 1/2 χρόνια, ακούγοντας θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία από την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον Τύπο ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή που ξεκίνησε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.

Ο Σοβέ κατήγγειλε τη στάση της εκκλησίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως «μια βαθιά, σκληρή αδιαφορία απέναντι στα θύματα». «Δεν τα πίστευαν ή δεν τα άκουγαν» και μερικές φορές υποψιάζονταν ότι ήταν «εν μέρει υπεύθυνοι» για αυτό που συνέβη, τόνισε.

Mέχρι στιγμής 22 υποτιθέμενα εγκλήματα που μπορούν ακόμη να διερευνηθούν, διαβιβάστηκαν στους εισαγγελείς. Περισσότερες από 40 υποθέσεις που έχουν παραγραφεί, αλλά αφορούν φερόμενους δράστες που είναι ακόμη ζωντανοί, διαβιβάστηκαν σε αξιωματούχους της εκκλησίας.

Το δημοσίευμα βλέπει το φως μετά από ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον παππού πλέον Bernard Preynat που συγκλόνισε τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία. Πέρυσι, ο Preynat καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Παραδέχτηκε ότι κακοποίησε περισσότερα από 75 αγόρια για δεκαετίες.

Η υπόθεση Πρεινά οδήγησε στην παραίτηση πέρυσι του πρώην αρχιεπισκόπου της Λυών, καρδινάλιου Φιλίπ Μπαρμπαρίν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν ανέφερε τις κακοποιήσεις στις αρχές όταν έμαθε γι ‘αυτές τη δεκαετία του 2010.

Γάλλοι αρχιεπίσκοποι, σε μήνυμά τους προς τους πιστούς που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της Κυριακής Λειτουργίας σε όλη τη χώρα, ανέφεραν ότι η δημοσίευση της έκθεσης είναι «μια δοκιμή για την αλήθεια και μια σκληρή και σοβαρή στιγμή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ