Δένδιας: Η τουρκική προκλητικότητα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας


Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων να υπερψηφίσουν την αμυντική συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε ως τεράστια εθνική επιτυχία την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ κάλεσε το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αναθεωρήσουν την στάση τους και να την υπερψηφίσουν.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίο διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τους γείτονες και προς τις συμμαχικές χώρες να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Θα είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τις φρεγάτες».

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές προκλήσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριοθετηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στην Χάγη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών για να ξεκαθαρίσει στην συνέχεια: «Λέμε επίσης καθαρά στην Τουρκία: παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Μάλιστα, τόνισε «ποιος δεν θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus belli; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να μην υπάρχει απειλή πολέμου κατά της χώρας μας; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα για το Κυπριακό; Τι από αυτά που κάνουμε είναι παράλογο; Δεν βλέπω οτιδήποτε στην στάση μας που να εμποδίζει τον διάλογο με την Τουρκία» και υπογράμμισε «Όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αξιακό σύστημα υποτέλειας προς την γείτονα. Δεν θα το κάνουμε, όπως δεν θα το έκανε καμία ελληνική κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία, τόνισε ότι «ενισχύει την γεωστρατηγική μας θέση. Με την Γαλλία κάνουμε από κοινού ένα βήμα για την ολοκλήρωση της αυτονομίας της Ευρώπης στους τομείς άμυνας και ασφάλειας».

Σχετικά με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο του άρθρου 2 είπε «είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς. Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική ας μας φέρει ένα αντίστοιχο κείμενο που να έχει πιο ολοκληρωμένη διατύπωση» και κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις που αδυνατίζουν την ισχύ της Συμφωνίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την διπλή γραμμή με την οποία προσήλθε η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση για την Συμφωνία καθώς ο κ. Κατρούγκαλος συμφώνησε επι της αρχής με την επέκταση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ενώ ο κ. Φίλης διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία διακατέχεται από αυτοκρατορική λογική.

Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει 93 δεσμεύσεις ψήφου προκειμένου να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε πως στις 21 Οκτωβρίου η χώρα θα παραστεί στην διάσκεψη για την σταθεροποίηση της Λιβύης μετά από πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης ενώ επανέλαβε την σταθερή βουληση της χώρας προκειμένου να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ