Αυστραλία τουρισμός: Οι τουρίστες δεν επανέρχονται στη χώρα μέχρι τουλάχιστον το 2022

Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη, καθώς περιέγραψε σχέδια για άρση των πιο σκληρών και μακρύτερων ταξιδιωτικών περιορισμών COVID-19. Η Αυστραλία θα δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή εξειδικευμένων μεταναστών και φοιτητών, αφού φτάσει στο σημείο αναφοράς για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της. Το σημείο είναι ο πλήρης εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω. Αναμένεται να φτάσει σε αυτό το σημείο την Τρίτη. Τα νέα έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σχέδια να επιτρέψει στους εμβολιασμένους πολίτες και μόνιμους κατοίκους να πετάξουν στο εξωτερικό από τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν εγκλωβίσει τους περισσότερους Αυστραλούς στο σπίτι και έχουν κρατήσει τους περισσότερους ξένους εκτός. Ως εκ τούτου, έχουν οδηγήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετανάστευσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα τέλη που καταβάλλουν διεθνείς φοιτητές, έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Πολλοί φοβούνται ότι οι φοιτητές θα πάνε αλλού εάν δεν τους επιτραπεί σύντομα να εισέλθουν στη χώρα. Ενώ πολλές χώρες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς που έκλεισαν μεγάλα τμήματα των οικονομιών, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Αυστραλίας κράτησαν τη ζωή αρκετά φυσιολογική για μεγάλο μέρος της πανδημίας. Ωστόσο τώρα αντιμετωπίζει lockdown και περιορισμούς στις μεγαλύτερες πόλεις, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, καθώς και την πρωτεύουσα Καμπέρα.

Το ιστορικό της Αυστραλίας με τους περιορισμούς

Οι κανόνες επέβαλαν ένα μεγάλο συναισθηματικό φορτίο σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός γεννήθηκε στο εξωτερικό ή έχει τουλάχιστον έναν γονέα μετανάστη. Οικογένειες χωρίστηκαν και ορισμένοι παππούδες και γιαγιάδες απαγορεύτηκε να συναντήσουν τα εγγόνια τους στην Αυστραλία για δύο χρόνια περίπου. Μετά την άρση των περιορισμών για τους Αυστραλούς, ο Πρωθυπουργός Μόρισον είπε ότι η επόμενη προτεραιότητα θα είναι οι εξειδικευμένοι μετανάστες και οι διεθνείς φοιτητές. Όλα αυτά πριν από τους τουρίστες. Δεν διευκρίνισε πότε θα επιτραπεί η είσοδος σε αυτές τις ομάδες. Το Αυστραλιανό Συμβούλιο Εξαγωγών Τουρισμού, το οποίο αντιπροσωπεύει έναν τομέα που έβγαζε 45 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (33 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως από διεθνείς τουρίστες πριν από την πανδημία, θέλει τους ξένους επισκέπτες να επιστρέψουν μέχρι τον Μάρτιο.

Έως τώρα υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις στην απαγόρευση ταξιδιών που επιβάλλει η Αυστραλία. Όμως ο τουρισμός δεν έγινε ποτέ αποδεκτός ως λόγος διέλευσης των συνόρων. Από την αρχή εξελήφθη ως μία πολυτέλεια, την οποία οι Αυστραλοί δεν είχαν καμία διάθεση να επιτρέψουν. Όσοι μπόρεσαν να μπουν στη χώρα πρέπει να περάσουν δύο εβδομάδες σε καραντίνα ξενοδοχείων. Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο εάν παραμείνει έτσι ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών για τους τουρίστες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here