O Κύπριος που έγινε μαχητής του ISIS – Το πέρασμα από Κύπρο για Συρία


Στην υπόθεση του 27χρονου Κύπριου, Στέφανου Αριστείδου, ο οποίος από gamer ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω διαδικτύου και ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στον ISIS, αναφέρεται η Daily Mail.

Ο Αριστείδου καταδικάστηκε σε φυλάκιση όταν βρέθηκε ένοχος για διανομή υλικού που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο Κύπριος στα 21 του χρόνια άρχισε να διαδίδει προπαγανδιστικά βίντεο μέσω ενός λογαριασμού Skype χρήστη από τον Καναδά με το όνομα Mullins 1169.

Κάποια από τα βίντεο έδειχναν μαζικές εκτελέσεις, δολοφονίες από ελεύθερους σκοπευτές και αποκεφαλισμούς.

Σύμφωνα με τη DailyMail, τον Απρίλιο του 2015, αφού παντρεύτηκε, έφυγε από το Λονδίνο και μαζί με τη γυναίκα του ταξίδεψαν στη Συρία μέσω Κύπρου και Τουρκίας.

Στη Συρία έζησαν για δύο χρόνια χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι έκαναν εκεί. Στη συνέχεια συνελήφθη στη Τουρκία μαζί με τη γυναίκα και το παιδί που απέκτησαν, αλλά μόνο ο Αριστείδου καταδικάστηκε και παρέμεινε στη φυλακή.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει λιγότερο από το μισό της ποινής του, λόγω των μέτρων που πήραν οι τουρκικές Αρχές για αποσυμφόρηση των φυλακών εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού.

Να σημειωθεί ότι ο 27χρονος δεν έχει καταδικαστεί για την ένταξη του στον ISIS λόγω έλλειψης στοιχείων για τη δράση του στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, Kelly Brocklehurst, κάποια από τα βίντεο που διέδιδε ομοίαζαν με σύγχρονα παιχνίδια και είχαν στόχο να δοξάσουν την εξτρεμιστική βία στο όνομα ενός πολιτικού και δήθεν θρησκευτικού σκοπού.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών, ενώ ο δικαστής διέταξε να εκτίσει τουλάχιστον τα 2/3 της ποινής του, αντί για το πιο σύνηθες μισό της ποινής.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ