Επαφές Τσίπρα στη Σλοβενία στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε επαφές στη Σλοβενία με ηγέτες σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών κομμάτων.

Τις πρώτες του συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες Σοσιαλιστικών και Αριστερών κομμάτων, είχε στη Λιουμπλιάνα λίγες ώρες πριν τη προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών που πραγματοποιείται την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 08:00, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε την Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σλοβενίας Tanja Fajon, καθώς και τον επικεφαλής του Αριστερού κόμματος Luka Mesec, ενώ το απόγευμα συμμετείχε στο γεύμα εργασίας των ευρωσοσιαλιστών με βαλκανικά σοσιαλιστικά κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών για ειρήνη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια θα χαθεί οριστικά και θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό για τρίτες δυνάμεις, εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ασκηθούν διεθνείς και ευρωπαϊκές πιέσεις στη γείτονα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη ώστε η πανδημία να μην αποτελέσει ανάπαυλα για επιστροφή στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος και να στηριχθούν τα δικαιώματα απέναντι στην ακροδεξιά, η οποία ενισχύεται και εντός των συντηρητικών κομμάτων.

Προσέθεσε δε την ανάγκη το Σύμφωνο Σταθερότητας να αντικατασταθεί με Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Οικονομικής Σύγκλισης και να υπάρξουν ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην κρίση ενέργειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ