Κρίση Βενζίνης: Το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περίοδο προσαρμογής μετά το Brexit, λέει ο πρωθυπουργός


Κρίση Βενζίνης: Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υποβιβάζει τον υπουργό Εξωτερικών στην ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου «Θα επανέλθουμε καλύτερα από την πανδημία», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. Μιλώντας στον Andrew Marr του BBC την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν θα επέστρεφε στην «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» για να ανταποκριθεί στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «περίοδος προσαρμογής».

Ο Τζόνσον συνέχισε επιμένοντας ότι η αναμονή στην ουρά για βενζίνη και η σφαγή των χοίρων ήταν μια απαραίτητη μετάβαση για να βγει η Βρετανία από ένα σπασμένο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς, επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιό του για υψηλότερο μισθό, οικονομία υψηλότερης εξειδίκευσης θα προσφέρει μακροχρόνια -προθεσμική λύση, αναφέρει το BBC. Τα σχόλια του πρωθυπουργού ήρθαν καθώς η Λιζ Τρους, η υπουργός Εξωτερικών, επέμεινε ότι ο ρόλος των επιχειρήσεων και όχι των υπουργών είναι να λύσουν τέτοια προβλήματα, αναφέρει η Guardian.

«Δεν πιστεύω σε μια οικονομία διοίκησης και ελέγχου, οπότε δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για ό, τι υπάρχει στα καταστήματα», δήλωσε η Truss σε περιθώριο συνεδρίου. «Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε μια ελεύθερη οικονομία επιχειρήσεων». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τζόνσον συνέχισε να υπερασπίζεται τις πολιτικές του, σύμφωνα με το Politico, επισημαίνοντας: «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε… σε όλους αυτούς τους τομείς, είναι απλά να επιστρέψουμε στο κουρασμένο, αποτυχημένο παλιό μοντέλο, να φτάσουμε στο μοχλό που ονομάζεται «ανεξέλεγκτος μετανάστευση», βάλτε τους ανθρώπους με χαμηλούς μισθούς.

Και ναι, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, αλλά αυτό είναι, νομίζω, αυτό που πρέπει να δούμε σε αυτή τη χώρα», περίοδο προσαρμογής, αλλά αυτό είναι, νομίζω, αυτό που πρέπει να δούμε σε αυτή τη χώρα». Ερωτηθείς εάν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η σχετική αναστάτωση που προκάλεσαν ήταν αναπόφευκτο μέρος της πολιτικής του για το Brexit, ο Τζόνσον δεν διαφωνεί. Είπε: «Όταν οι άνθρωποι ψήφισαν την αλλαγή το 2016, ψήφισαν το τέλος ενός σπασμένου μοντέλου της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίστηκε σε χαμηλούς μισθούς και χαμηλές δεξιότητες και χρόνια χαμηλή παραγωγικότητα. Και απομακρυνόμαστε από αυτό».

Ο Τζόνσον δεν είπε αν τα ζητήματα εφοδιασμού θα επηρεάσουν τα Χριστούγεννα, αλλά σε μια συνέντευξη πριν από τη συνδιάσκεψη, ο Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η διακοπή ορισμένων προμηθειών θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Όσον αφορά τη δυνατότητα αύξησης των φόρων – μόλις τρεις εβδομάδες πριν η Καγκελάριος Ρίσι Σουνάκ ανακοινώσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του, ο Τζόνσον αρνήθηκε να αποκλείσει ξανά την αύξηση των φόρων. Είπε ότι ήταν «ένθερμος αντίπαλος των περιττών αυξήσεων φόρων», αλλά προειδοποίησε ότι η πανδημία είχε πλήξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σαν «δημοσιονομικό μετεωρίτη».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ