AUKUS: Επιστρέφει στην Αυστραλία ο πρεσβευτής της Γαλλίας


Στην Καμπέρα πρόκειται να επιστρέψει ο πρεσβευτής της Γαλλίας που ανακλήθηκε ως «αντίποινα» για την τριμερή αμυντική σύμπραξη Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, (AUKUS), κίνηση που τορπίλισε κολοσσιαίο συμβόλαιο για την πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Η σχετική ανακοίνωση ήλθε σήμερα, Τετάρτη, από τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Ζήτησα από τον πρεσβευτή μας να επιστρέψει στην Καμπέρα με δύο αποστολές, να συμβάλει στο να επανακαθοριστούν οι όροι της σχέσης μας με την Αυστραλία στο μέλλον […] και να υπερασπιστεί με σθένος τα συμφέροντά μας στην απτή υλοποίηση της απόφασης της Αυστραλίας να βάλει τέλος στο πρόγραμμα των μελλοντικών υποβρυχίων», δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ζαν Ιβ Λεντριάν δήλωσε επίσης πως η διαμάχη Γαλλίας και ΗΠΑ παραμένει σοβαρή και ανεπίλυτη, παρά τις ουσιαστικές, όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες στο Παρίσι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας σε Γάλλους βουλευτές, ο Λεντριάν επισήμανε πως είχε ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται το Παρίσι αυτήν την εβδομάδα.

«Η κρίση είναι σοβαρή, δεν έχει επιλυθεί απλά επειδή επαναλάβαμε τον διάλογο και θα διαρκέσει. Για να εξέλθουμε αυτής, θα χρειαστούμε πράξεις παρά λόγια» τόνισε ο Λεντριάν, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές εργάζονται για την επίτευξη αποτελεσμάτων έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν ξανά στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε τρία θέματα: Τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής δέσμευσης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωπαϊκής άμυνας και πώς οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ της Αφρικής, που διεξάγονται από ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ