Πυρετός διαβουλεύσεων στο ΔΝΤ για την υπόθεση Γκεοργκίεβα


Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δήλωσε την Τετάρτη ότι πρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερες διαβουλεύσεις για την υπόθεση Γκεοργκίεβα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ άφησε χθες «ανοικτό» το θέμα της επικεφαλής του οργανισμού, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία κατηγορείται πως ευνόησε μέσω της επιρροής της την κατάταξη της Κίνας στην έρευνα «Doing Buisness» κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δήλωσε την Τετάρτη ότι πρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερες διαβουλεύσεις για το θέμα. Η δήλωση ήλθε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την υπόθεση της Γκεοργκίεβα να ρίχνει σκιά στις εργασίες της συνόδου.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο σε μια ενδελεχή, αντικειμενική και έγκαιρη αξιολόγηση και αναμένει να συναντηθεί ξανά σύντομα για περαιτέρω συζήτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει ξανά αύριο Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως από την έρευνα της νομικής φίρμας WilmerHale, η οποία έγινε μετά από ανάθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προέκυψε πως η πρώην εκτελεστική σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος της τράπεζας άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να κάνουν συγκεκριμένες ευνοϊκές αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας στην έκθεση «Doing Business», σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.

Η ίδια αρνείται πως έπραξε κάτι κακό και διαφωνεί με τα ευρήματα του πορίσματος της νομικής φίρμας WilmerHale.

Μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους ζητούν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να διασφαλίσει πως θα υπάρξει πλήρης λογοδοσία για το λεγόμενο σκάνδαλο «Doing Business».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ