Κακοκαιρία Αθηνά: «Ψυχρή λίμνη» θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα – Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν


Κακοκαιρία Αθηνά: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή «ψυχρής λίμνης», αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία «Αθηνά» που από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 07/10 επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (ιδιαίτερα Κέρκυρα και Παξοί), τα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία τμήματα των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με τις θερμότερες αέριες μάζες κοντά στο έδαφος ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών κατακόρυφων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό μηχανισμό σχηματισμού καταιγίδων. Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα.

Ο προγνωστικός χάρτης που ακολουθεί αποτελεί ενδεικτικό στιγμιότυπο της κατανομής των ισχυρών βροχών και καταιγίδων μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κακοκαιρία Αθηνά: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Κέρκυρα

Πολλά είναι τα σημεία της Κέρκυρας που έχουν δεχθεί μεγάλους όγκους νερού από τη σφοδρή βροχόπτωση που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στο Βόρειο Ιόνιο και που ήδη πλήττει την Κέρκυρα από το βράδυ της Τετάρτης. Πλημμυρισμένοι δρόμοι και κλήσεις στην Πυροσβεστική για κατολισθήσεις (Καρουμπάτικα), απάντληση υδάτων κ.α., είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με το kerkyrasimera.

Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και είναι οι συνήθεις «ύποπτοι» όπως στο προάστιο του Ποταμού, η περιοχή της Σπηλιάς, του αεροδρομίου κ.α.. Τα ανοικτού τύπου πλοία έχουν δέσει στο λιμάνι, ενώ χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος καθώς οι ένταση των ανέμων στα νησιά αυτά του Ιονίου ξεπερνούν τα 7 Μποφόρ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στις Υπηρεσίες τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής σοβαρά συμβάντα, ούτε έχει αναφερθεί έως ώρας (09:41) διακοπή ρεύματος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ