Αυτισμός σχέσεις εφηβεία: Ανακαλύπτοντας τη μαγεία της έλξης στην εφηβική ηλικία


Ο αυτισμός είναι εκ των πραγμάτων μία πολύ δύσκολη κατάσταση, πόσο μάλλον όταν ό αυτισμός αφορά εφήβους. Οι αυτιστικοί έφηβοι αναπτύσσουν συναισθήματα ακριβώς όπως όλοι. Όμως χρειάζονται σίγουρα βοήθεια για να κατανοήσουν αυτά τα συναισθήματα όταν τους συμβούν. Αν είστε γονιός με παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, θα χρειαστεί να του εξηγήσετε τι σημαίνει έλξη. Αν για παράδειγμα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας σκέφτεται έντονα κάποιο άλλο άτομο ή σας αναφέρει ότι θέλει να βρίσκεται περισσότερο μαζί του. Σε αυτήν την περίπτωση πάρτε ως παράδειγμα και εξηγήστε του τη σχέση με τον σύντροφό σας για να καταλάβει.

Πρακτικές συμβουλές

Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έλκονται σεξουαλικά από άτομα του αντίθετου φύλου, του ίδιου φύλου και άλλοι έλκονται και από τα δύο. Μην δείξετε απογοήτευση ή δυσαρέσκεια αν η σεξουαλικότητα του παιδιού σας είναι διαφορετική από τις προσδοκίες σας. Κρατήστε μια υγιή σχέση μαζί του και αφήστε το να σας μιλήσει. Οι αυτιστικοί έφηβοι μπορεί να μην κατανοήσουν ότι ορισμένοι άνθρωποι ντρέπονται όταν εκφράζουν τα συναισθήματά τους σε άλλον. Αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να τους μπερδέψει. Γι’ αυτό το λόγο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες. Δείξτε το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί κάποιος αν έλκεται ερωτικά από το παιδί σας.

Καλό θα ήταν σε αυτή τη φάση να αναφέρετε στο παιδί σας ότι o πόθος του χαμογελάει και του μιλάει δεν σημαίνει ότι έλκεται από αυτόν. Εξηγήστε του ότι μπορεί πολύ απλά να είναι φιλικός και να του επισημάνετε τις διαφορές φιλικής και ερωτικής έλξης. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στο παιδί σας για το πώς άλλοι άνθρωποι μπορούν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά του γιού ή της κόρης σας. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας χαμογελάει και είναι πολύ φιλικό προς κάποιον, αυτό το άτομο μπορεί να μπερδευτεί και να πιστεύει ότι το παιδί σας έχει ρομαντικά συναισθήματα. Πείτε του ότι αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο και ότι δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα.

Ο αυτισμός είναι μία κατάσταση η οποία θέλει πολύ υπομονή και επιμονή. Υπομονή για να εξηγείς με τον πιο απλό τρόπο διάφορες πρωτόγνωρες καταστάσεις που μπορεί να συμβαίνουν στο παιδί σας. Επιμονή γιατί με την επανάληψη και την αγάπη σας θα πρέπει να του μαθαίνεται ξανά και ξανά πράγματα τα οποία δεν έχει πλήρως κατανοήσει. Το φάσμα του αυτισμού είναι μία κατάσταση που πρέπει να αποδεχτούμε σαν γονείς. Οφείλουμε να το αποδεχτούμε σαν γεγονός αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε το παιδί ανεξάρτητο στο μέλλον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ