Κορονοϊός: Η Μαλαισία αγόρασε 150.000 δόσεις του πειραματικού φαρμάκου της Merck


Το molnupiravir, το οποίο θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού θα λαμβάνεται από το στόμα

Η Μαλαισία σύναψε συμφωνία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck & Co για την αγορά 150.000 δόσεων του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου της εταιρείας κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, την ώρα που και άλλες ασιατικές χώρες σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Το molnupiravir, το οποίο θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο κατά της COVID-19 που λαμβάνεται από το στόμα, αν λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα θανάτου ή νοσηλείας γι’αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία κλινικών δοκιμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν μεγάλη ζήτηση για το φάρμακο στην Ασία, με τη Νότια Κορέα, την Σιγκαπούρη και την Αυστραλία να ανακοινώνουν αυτήν την εβδομάδα παρόμοιες συμφωνίες για την αγορά του χαπιού της Merck. Η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες για την αγορά του.

Ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας Χαΐρι Τζαμαλουντίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε σήμερα επιστολή δέσμευσης για την αγορά του χαπιού.

“Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς προετοιμαζόμαστε για την μετάβαση σε μια ενδημική φάση, κατά την οποία θα μπορούμε να συνυπάρχουμε με τον ιό προσθέτοντας νέες καινοτόμες θεραπείες ως ‘όπλα” για την καταπολέμηση της COVID-19, πέραν των εμβολιασμών και των άλλων μέτρων για τη δημόσια υγεία”, σημείωσε.

Η Μαλαισία έχει καταγράψει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, τον τρίτο υψηλότερο αριθμό στην νοτιοανατολική Ασία, αλλά έχει σταδιακά άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε εν μέσω ενός ενισχυμένου προγράμματος εμβολιασμού.

Περίπου το 64% των 32 εκατομμυρίων κατοίκων της Μαλαισίας έχει τώρα εμβολιαστεί πλήρως και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 88% στους ενήλικες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ