Γιατί οι Τούρκοι έθεσαν ζήτημα εθνικής κυριαρχίας στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών


Τελικά είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο οι Τούρκοι επιμένουν να συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές όταν θέτουν ζητήματα επί της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας τα οποία ξέρουν ότι θα καταπέσουν και δεν θα γίνουν αποδεκτά από την Αθήνα.

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου την οποία έθεσαν στον 63ο γύρο οι Τούρκοι είναι επί της ουσίας αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Κατά τρόπο περίεργο κι ενώ οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι οι διερευνητικές γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα και τις λεγόμενες θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ κλπ), αίφνης θέτουν επιτακτικά ως πρώτο θέμα συζήτησης την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η προσάρτηση στην Ελλάδα που έγινε με τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 είχε ως όρο να μην υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά. Έρχονται λοιπόν τώρα με νομικίστικα τερτίπια και ισχυρίζονται ότι αφού υπάρχει στρατός στα νησιά, τότε υπάρχει αυτόματα και ζήτημα κυριαρχίας τους. Βάζουν δηλαδή απροκάλυπτα θέμα εδαφικής κυριαρχίας για την Ελλάδα σε μια συζήτηση που γίνεται μόνο για θαλάσσιες ζώνες.

Η παραπάνω άθλια συλλογιστική της Τουρκίας τορπιλίζει βεβαίως τις διερευνητικές τις οποίες υποτίθεται ότι επιθυμούν. Ξέρουν πολύ καλά ότι τέτοιο ζήτημα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει η Ελλάδα για κανένα λόγο. Προσέξτε όμως. Αυτή η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας τορπιλίζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη.

Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν θα συζητήσει ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας αν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα κυριαρχίας. Πρέπει πρώτα να λυθούν αυτά και μετά όλα τα υπόλοιπα. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι Τούρκοι οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο, όλο το ζήτημα συνολικά.

Βεβαίως αυτός ο τακτικισμός από την πλευρά του Ερντογάν φανερώνει ξεκάθαρα την αρχική του πρόθεση για εξωθεσμικά παζάρια για τα οποία ο ίδιος έχει προσδώσει τον όρο «πολιτική λύση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ