Γερμανία: Αλλαγή αρχηγού και του συνόλου της ηγεσίας του CDU προανήγγειλε ο Άρμιν Λάσετ


Τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) περιέγραψε πριν από λίγο ο αρχηγός ‘Αρμιν Λάσετ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Σε δηλώσεις του στον Tύπο λίγη ώρα μετά την διαρροή της είδησης ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, ο κ. Λάσετ ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν ευρύτατες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το κόμμα. Σύμφωνα με τον ‘Αρμιν Λάσετ, πρέπει να υπάρξει αλλαγή αρχηγού, αντιπροέδρων και του συνόλου του ομοσπονδιακού προεδρείου του CDU, στο προσεχές Συνέδριο. Στο μεταξύ θα εξεταστούν και τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Ο αρχηγός του CDU τόνισε πάντως ότι η Χριστιανική Ένωση παραμένει διατεθειμένη να συζητήσει έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η «Τζαμάικα» δεν θα αποτύχει εξαιτίας των προσώπων.

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συνεχίσουν τις διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους για τον ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά το πέρας των σημερινών τους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν επτά ώρες.

Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ έκανε λόγο για «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις και καλή ατμόσφαιρα. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Το Σαββατοκύριακο πρέπει να αξιοποιηθεί για να προετοιμασθεί μια εντατική εβδομάδα διερευνητκών συζητήσεων. Δεν θα υπάρξουν χαμένοι και κερδισμένοι», δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ δήλωσε ότι «Οι συνομιλίες πήγε πολύ καλά. Υπάρχει η προθυμία να αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα εμπόδια. Η σημερινή συζήτηση είναι ενθαρρυντική» και τόνισε πως «το προεδρείο του κόμματός του ψήφισε ομόφωνα υπέρ των σε βάθος διερευνητικών συζητήσεων για ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων».

Τέλος και ο γενικός διευθυντής του κόμματος των Πρασίνων, Κέλνερ, εκφράστηκε επίσης θετικά : «Ήταν μια καλή μέρα η σημερινή. Παρά τις όποιες διαφορές κατά τον προεκλογικό αγώνα είναι πολύ καλό σημάδι το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον». Δήλωσε τέλος ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών ότι δεν θα ανακοινώνουν δημόσια τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των συζητήσεών τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ