«Επικίνδυνα παιχνίδια από τον διχαστικό Μητσοτάκη» – Η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή συζήτηση


Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στη Κουμουνδούρου για τη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, καθώς τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο αρχηγός τους κατάφερε να επικρατήσει σε ακόμα μία κοινοβουλευτική αναμέτρηση επί του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι αναδείχθηκε πλήρως η ορθότητα των επιχειρημάτων τους για μία Συμφωνία η οποία περιέχει κινδύνους για τη χώρα μας και κάθε άλλο παρά ισότιμη είναι, ενώ την καθιστά επικίνδυνη η εμπλοκή ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ. Τονίζουν, επίσης, πως ήρθαν στο φως οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες και ευθύνονται για τη κυβερνητική πολυγλωσσία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο «πιεσμένος» Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πατήσει σε δύο «βάρκες», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Το Newsbomb.gr είχε εγκαίρως ενημερώσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εμφανίζονταν στη Βουλή ως αμυνόμενος για την απόφαση του να καταψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά ότι θα στήριζε με επιθετικό τρόπο την επιχειρηματολογία του – την οποία και θεωρούν «εθνικά ορθή» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ακόμα μία κοινοβουλευτική επικράτηση του προέδρου του κόμματος τους έναντι του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε και να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τις «σκοτεινές» πλευρές της Συμφωνίας, αλλά και να καταστεί σαφές πως τα εθνικά θέματα βρίσκονται στον πάγκο του εσωκομματικού «παζαριού» της Πειραιώς.

Αρχικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν μάθαμε, λένε οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, αν σε ένα θερμό επεισόδιο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αν έχει ισχύ η Συμφωνία. Όπως και δεν μάθαμε τι άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες και από το «δεν μπορούμε να αγοράσουμε φρεγάτες γι αυτό θα πάρουμε Rafale», έφτασε η χτυπημένη ελληνική οικονομία στο «θα πάρουμε και Rafale και φρεγάτες και κορβέτες».

Απάντηση δεν έλαβαν ούτε στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση σπεύδει με τέτοια ταχύτητα να υλοποιήσει τόσο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της θητείας της, αλλά και ως προς το ποιος θα κληθεί στο τέλος να πληρώσει τον «λογαριασμό». Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν πως χρειάζονται ενίσχυση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας. Και φυσικά, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που απουσιάζει εντελώς, δημιουργώντας ερωτηματικά ως προς το γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει η ναυπήγηση της μίας φρεγάτας στην Ελλάδα.

Το μείζον, όμως, για τη Κουμουνδούρου σε αυτή τη Συμφωνία, είναι η πρόβλεψη για εμπλοκή ελλήνων στρατιωτών, ακόμα και Ειδικών Δυνάμεων, υπό γαλλική μάλιστα διοίκηση, στα εμπόλεμα μέτωπα του Σαχέλ. Όπως τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ξεπεράσει με μισόλογα αυτό το τεράστιο θέμα, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Όχι μόνο για εκείνους που θα βρεθούν στα μέτωπα -από τα οποία αποχωρούν οι μισοί γάλλοι- αλλά και για τους πολίτες πίσω, καθώς μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μέσω «ασύμμετρων απειλών», δηλαδή να μπει στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον «πραγματικό του εαυτό, έναν μικρό Μπογδάνο» και καθώς δεν είχε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποίησε μία διχαστική ρητορική περί «πατριωτών και μη», προκειμένου να ελιχθεί και να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Τέλος, η εκτίμηση που κυριαρχεί στη Κουμουνδούρου, είναι ότι κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας να αναδείξει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι έρμαιο των εσωτερικών συγκρούσεων της Νέας Δημοκρατίας και πως ο πρωθυπουργός άγεται και φέρεται με στόχο να ικανοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριο του κόμματος του, πατώντας σε δύο «βάρκες» και δύο γραμμές στα εθνικά θέματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ