Κυβέρνηση: Ενεργειακή κρίση, εμβολιασμένοι και χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» τα επόμενα βήματα


H κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην κοινωνία με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τις ελευθερίες σε εμβολιασμένους και στον «μποναμά» τα Χριστούγεννα

Μετά την ψήφιση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας από τη Βουλή, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, το οποίο περιλαμβάνει το διπλασιασμό της έκπτωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες ήταν συνεχείς οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα ώστε η κυβέρνηση έγκαιρα να προχωρήσει σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από το εκρηκτικό ράλι στις διεθνείς τιμές ενέργειας.

Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να δώσουν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους. Μάλιστα, όπως έγραψε από χθες το Newsbomb.gr, καταργείται από αύριο Σάββατο το πλαφόν που υπήρχε στη χωρητικότητα και στην πληρότητα σε εστίαση, θέατρο και κινηματογράφους, που ίσχυε στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στον κλάδο της εστίασης το μέτρο θα έχει εφαρμογή στους αμιγείς χώρους, ενώ η ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας θα διευκρινίζει εάν αυτό θα ισχύσει και για τους μεικτούς.

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»

Eν τω μεταξύ την παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έως το τέλος Δεκεμβρίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ και τη δυναμική που φαίνεται πως έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή «μερίσματος» σε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν αναδρομικά και σε εκείνους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, αλλά και υγειονομικούς οι οποίοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Το συγκεκριμένοι μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής.

Οι αποφάσεις για τις πρόσθετες παρεμβάσεις θα «κλειδώσουν» το Δεκέμβριο, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη καθαρή εικόνα για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία του προϋπολογισμού που θα καθορίσουν τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ φέτος θα είναι τουλάχιστον 6,1% με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ωστόσο υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κινηθεί πάνω από το 6,5%, κάτι που θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ