Dry scooping: Μια τάση πριν την προπόνηση που κρύβει κινδύνους

Οι γιατροί προειδοποιούν για μια επικίνδυνη τάση πριν από την προπόνηση που ονομάζεται dry scooping που κάνουν ορισμένοι γυμναστές. Περιλαμβάνει την κατανάλωση συμπληρωμάτων σε σκόνη, αντί για την αραίωση σε νερό, όπως συνιστάται από τους κατασκευαστές. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι νέοι έφηβοι μπορεί να το δοκιμάσουν, υποκινούμενοι από βίντεο στο διαδίκτυο. Σάρωσαν άλλωστε το TikTok, μετρώντας εκατομμύρια likes. Οι σκόνες πριν την προπόνηση συνήθως περιέχουν πολλά αμινοξέα, βιταμίνες και άλλα συστατικά, όπως καφεΐνη. Η ιδέα είναι να δοθεί ώθηση στο σώμα πριν από μια προπόνηση για να ενισχυθεί η αντοχή.

Τι μπορεί να προκαλέσει το dry scooping;

Αλλά υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι από τη λήψη πολλών διεγερτικών που ενισχύουν την ενέργεια. Μια μεγάλη δόση καφεΐνης, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παρενέργειες, όπως αίσθημα παλμών και επιπλέον ή χαμένους παλμούς. Μια μεζούρα σκόνη μπορεί να περιέχει τόση καφεΐνη όσο πέντε φλιτζάνια καφέ, σύμφωνα με ερευνητές από το παιδικό ιατρικό κέντρο Cohen στη Νέα Υόρκη. Αυτό το σοκ μπορεί να προκαλέσει “αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού”. Και η τυχαία εισπνοή της σκόνης θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό ή λοίμωξη ή πνευμονία, λένε οι ερευνητές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα προϊόντα ρυθμίζονται ως τρόφιμα και όχι ως φάρμακα, αλλά πρέπει να θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση για να μπορούν να πωλούνται σε καταστήματα σε άτομα 18 ετών και άνω. Ορισμένες σκόνες που πωλούνται στο διαδίκτυο ενδέχεται να μην προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές. Επίσης ενδέχεται να περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Αρκετές έχουν απαγορευτεί έκτοτε για τη χρήση ουσιών όπως συνθετική αμφεταμίνη που ονομάζεται DMAA και διεγερτικό που ονομάζεται συννεφρίνη.

Ερευνητές ανέλυσαν 100 βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο κανάλι κοινωνικού δικτύου TikTok, χρησιμοποιώντας το hashtag preworkout” για την αναζήτησή τους. Μόνο οκτώ από αυτά έδειξαν ότι η σκόνη χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Περισσότερα από 30 χαρακτηρίστηκαν ως dry scooping. Τα άτομα έβαζαν μια μεζούρα αδιάλυτη σκόνη στο στόμα τους, μαζί με μερικές γουλιές νερό ή υγρό. Αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια likes. Οι ερευνητές προειδοποιούν στην παρουσίασή τους για τη συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής: “Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τη διάχυση της προ-προπόνησης, τις επικίνδυνες μεθόδους κατανάλωσης και τη δυνατότητα τυχαίας υπερκατανάλωσης, εισπνοής και τραυματισμού”.

Προειδοποίηση για την υγεία

Η επιστήμονας διατροφής Bridget Benelam, από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, δήλωσε: “Οι σκόνες πριν από την προπόνηση συνήθως περιέχουν καφεΐνη μαζί με άλλα συστατικά όπως κρεατίνη, αμινοξέα και βιταμίνες. Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη έρευνα για τα οφέλη αυτών των προϊόντων. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτές οι μελέτες γίνονται συνήθως σε αθλητές και επομένως δεν είναι σαφές πόσο σχετικό είναι αυτό τον ευρύτερο πληθυσμό”.

Τα επίπεδα καφεΐνης σε αυτά τα προϊόντα ποικίλλουν από το ισοδύναμο περίπου ενός έως και πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ φίλτρου, εάν παρασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. “Έτσι, υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης καφεΐνης, ειδικά αν χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία φορές την ημέρα ή απλώς καταναλώνετε τη σκόνη, όπου μπορείτε να καταναλώσετε περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here