Επίδομα θέρμανσης: Για ποιους δικαιούχους διπλασιάζεται – Τα νέα μέτρα και οι επιδοτήσεις


Επίδομα θέρμανσης: Έξτρα επιδότηση θα έχουν οι δικαιούχοι – Σε διπλασιασμό της επιδότησης του ρεύματος από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ από τον Οκτώβριο και για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου προχώρησε η κυβέρνηση. 

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση στον τομέα της ενέργειας, ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Το διευρυμένο «πακέτο» μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. περιλαμβάνει διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα καθώς επίσης και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να το λάβουν περισσότερες οικογένειες.

Επίδομα θέρμανσης

Μέσω του ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα ενισχυθεί και το επίδομα θέρμανσης και το ύψος του επιδόματος. Το ποσό πέρυσι ήταν 85 εκατ., ενώ φέτος θα ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα επιλέξιμα νοικοκυριά σχεδόν θα διπλασιαστούν φτάνοντας περίπου τα 1.450.000.

Το ύψος του επιδόματος αυξήθηκε ενώ παράλληλα διευρύνθηκαν και τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά που καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο, φυσικό αέριο και καυσόξυλα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις:

  • Το ποσό του επιδόματος για μία μέση οικογένεια αυξάνεται κατά 59%
  • Το ελάχιστο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ από 650 ευρώ
  • Για κάθε παιδί η προσαύξηση θα είναι 20% από 10%

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης

Πέρυσι τον Οκτώβριο το πετρέλαιο κόστιζε περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νόμων (που είναι κοντά σε διυλιστήρια) θα αγγίξει το 1,15 ευρώ το λίτρο. Στην περιφέρεια η τιμή θα ξεπέρασε το 1,20 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά θα ξεπεράσει το 1,30 ευρώ το λίτρο.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε στον διπλασιασμό του επιδόματος από τα 95 εκατ. πέρυσι στα 200 εκατ. φέτος. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών και αύξηση του επιδόματος.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξήθηκαν σημαντικά και με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί σημαντικός αριθμός νοικοκυριών και κυρίως η λεγόμενη μεσαία τάξη. Ειδικά για οικογένειες με παιδιά, τα ποσά αυξήθηκαν σημαντικά καθώς η προσαύξηση για κάθε παιδί φθάνει ακόμα και τις 4.000 από 2.000 ευρώ που ήταν πέρσι.

Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με ένα τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με δύο τέκνα και κατά 68% για τα νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ από τα 80 ευρώ που ήταν πέρυσι και το μέγιστο από τα 650 ευρώ στα 700 ευρώ, ενώ η βάση υπολογισμού αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια

  • Για τους άγαμους από τις 12.000 ευρώ στις 14.000 ευρώ,
  • Για οικογένεια με δυο παιδιά από 24.000 ευρώ σε 26.000 και
  • Για οικογένεια με τρία παιδιά 29.000 ευρώ.

Με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε σημαντικά και ξεπερνάει κατά πολύ τις 800.000. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της μείωσης 20% με 30% που κατέγραψαν τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας τη φετινή χρονιά ήταν αναμενόμενο πως θα αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αυξάνεται από τα 130.000 ευρώ για τον άγαμο και πλέον δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

Το ποσό των για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνεται από τις 250.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η επιδότηση θα είναι στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι των 30 ευρώ που είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΘ.

Η επιδότηση για όσους επιλέγουν να κάνουν χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, ανέρχεται σε 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 kWh. Αυτό σημαίνει ότι για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ρεύματος τα νοικοκυριά θα έχουν έκπτωση 18 ευρώ αντί για 9 ευρώ τον μήνα.

Το μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 κιλοβατώρες δεν θα δει αυξήσεις που ξεπερνούν τα 2 έως 3 ευρώ το μήνα, καθώς το υπουργείο ενέργειας έχει συμφωνήσει με τους παρόχους να απορροφήσουν την αύξηση της τιμής.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα καλύπτεται το 80% των νοικοκυριών που καταναλώνει για θέρμανση πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου δηλ. στις 15 Οκτωβρίου.

Στα «ύψη» το φυσικό αέριο

To πετρέλαιο θέρμανσης με αυξημένη τιμή κατά 45% σε σχέση με πέρυσι στο 1,120 ευρώ το λίτρο θα είναι κατά 3,5% φθηνότερο από το φυσικό αέριο.

Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται σε 0,097408 ευρώ η κιλοβατώρα ενώ του πετρελαίου θέρμανσης σε 0,094118 ευρώ η κιλοβατώρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως επιδότηση δικαιούνται, όπως και πέρυσι, και οι καταναλωτές που έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ