Βαρδιάνος στα Σπόρκα 9/10: Το συγκλονιστικό δεύτερο επεισόδιο απόψε στην ΕΡΤ1


Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Βαρδιάνος στα Σπόρκα“, παίρνει σάρκα και οστά στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Απόψε, όπως και κάθε Σάββατο βράδυ στις 22:00, θα μεταφερθούμε το μακρινό 1865 στην Σκιάθο. Στη γενέτειρα του συγγραφέα που τόσο αγάπησε έχει ξεσπάσει η χολέρα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να νικήσει τον αόρατο εχθρό που έχει βαλθεί να αφανίσει τον πληθυσμό της χώρας χωρίς δισταγμό. Και ο μόνος τρόπος που μπορεί είναι μέσα από την επιβολή της καραντίνας στις μολυσμένες περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα επιχολέρια καράβια που προσεγγίζουν στο νησί της Σκιάθου. Μπρος στον κίνδυνο να εξαπλωθεί η χολέρα, αποφασίζεται να μείνουν σε καραντίνα στο απέναντι νησάκι, τον Τσουγκριά. Η γρια-Σκεύω όμως, δεν μπορεί να το αφήσει αυτό, καθώς εκεί βρίσκεται ο γιος της, Σταύρος.

Βαρδιάνος στα Σπόρκα 9/10: Τι θα συμβεί στο δεύτερο επεισόδιο

Σε αυτό το επεισόδιο οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται για την Σκεύω. Ο Σταύρος βρίσκεται πράγματι βαριά άρρωστος στο καράβι και η ίδια δεν έχει κάποιον τρόπο να πάει κοντά του. Απαγορεύεται στον οποιονδήποτε να πλησιάσει, πέρα από τους βαρδιάνους που παραφυλάνε. Η Σκεύω δεν μπορεί να το ξεχάσει αυτό, δεν μπορεί να ησυχάσει γνωρίζοντας πως ο γιος της χαροπαλεύει και εκείνη δεν είναι δίπλα του. Κάνει επίκληση στην κόρη της, την Αγγέλα, να τη βοηθήσει.

Ποιος όμως θα αψηφήσει την εντολή που έχει εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση; Ο αδερφός του άνδρα της Αγγέλας, ο μπαρμπα-Νίκας, δουλεύει στο σπίτι του επιστάτη που λειτουργεί το λοιμοκαθαρτήριο. Αυτός είναι η απάντηση στο πρόβλημά της. Ο επιστάτης κρατάει το κλειδί και εκείνη θα μπορέσει να πάει κοντά στον Σταύρο της. Μόνο που θα πρέπει να ντυθεί άνδρας για να τα καταφέρει. Το σχέδιό της έχει ήδη συλληφθεί και μένει τώρα να μπει σε εφαρμογή. Η Σκεύω είναι στο χείλος να ξεκινήσει την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της, με σκοπό να σώσει τον γιο της. Είναι τόσο κοντά, και όμως τόσο μακριά…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ