Αστροναύτες υγεία: Έρευνα για την ενίσχυση της υγείας των αστροναυτών για μελλοντικές διαστημικές αποστολές

Νέα έρευνα που υποστηρίζεται από τη Βρετανική Διαστημική Υπηρεσία θα επιδιώξει την επίλυση προκλήσεων όπως η απώλεια μυών και το στρες απομόνωσης που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια μακρών αποστολών. Η έρευνα χρησιμοποιεί το περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας (μικροβαρύτητας) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και άλλες εγκαταστάσεις που παρέχουν παρόμοιες συνθήκες στο διάστημα. Θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει άτομα που υποφέρουν από εκφυλισμό των μυών ή οσφυαλγία.

Προκλήσεις στην υγεία των αστροναυτών

Είναι γνωστό ότι οι επιδράσεις του διαστημικού ταξιδιού επηρεάζουν τα σώματα των αστροναυτών, ενώ σε μικροβαρύτητα τα οστά που φέρουν βάρος χάνουν κατά μέσο όρο 1 % έως 1,5 % της ορυκτής πυκνότητας το μήνα. Για να το αντισταθμίσουν αυτό, πρέπει επί του παρόντος να ασκούνται για δυόμιση ώρες κάθε μέρα. Πρέπει επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών και να καταναλώνουν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα. Χωρίς αυτές τις επεμβάσεις, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να βιώσουν έως και 20 % απώλεια μυϊκής μάζας σε διαστημικές πτήσεις που διαρκούν μεταξύ 5 και 11 ημερών.

Τα πέντε νέα projects πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση 440.000 λιρών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα υποστηρίξουν πολύ μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές που απαιτούνται για την εξερεύνηση της Σελήνης και πιο μακριά. Περιλαμβάνουν μια πρωτοβουλία από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για τη μελέτη των παρατεταμένων επιπτώσεων της απομόνωσης στη σωματική και ψυχολογική υγεία, καθώς και ένα ερευνητικό έργο από το Πανεπιστήμιο Northumbria για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της μικροβαρύτητας και της υγείας της σπονδυλικής στήλης.

Δηλώσεις για τα μεγαλόπνοα projects

Ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν είπε: “Η διαστημική επιστήμη μας αφορά την αιχμή της επιστήμης της ζωής, καθώς και την πυραυλική και τους δορυφόρους: το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο επίκεντρο της βιοϊατρικής παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, παρέχοντας τεράστιες πιθανές γνώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο η όραση των αστροναυτών επιδεινώνεται στο διάστημα και στη συνέχεια επιδιορθώνεται στη γη. Θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρές γνώσεις για να βοηθήσει τους ερευνητές σε εργαστήρια όπως το Moorfields να κατανοήσουν την υγεία των ματιών και πιθανές νέες θεραπείες. Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες να ξεκινήσουν με ασφάλεια μεγαλύτερες και πιο δύσκολες αποστολές, προς όφελος όλων μας.”

Ο Βρετανός αστροναύτης της ESA Tim Peake από τη μεριά του ανέφερε: “Είναι συναρπαστικό να βλέπεις αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα να λαμβάνει χώρα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά για το ανθρώπινο σώμα από τις διαστημικές πτήσεις, ειδικά τη διαδικασία γήρανσης. Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες αποστολές και να εξερευνήσουν περαιτέρω στο διάστημα, ενώ θα ωφελήσουν όλους στη Γη.” 

Αναλυτικά, τα projects περιλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια Northumbria, Liverpool, Manchester Metropolitan, Birmingham (x2).

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here