Τραβάει το «σκοινί» η Άγκυρα – Τσαβούσογλου: «Μπορεί να κηρύξουμε ΑΟΖ»


Ανοικτό το ενδεχόμενο, η χώρα του, να κηρύξει ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, άφησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον, οι εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την αμυντική συμφωνία που σύναψε η Ελλάδα με την Γαλλία

Μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, η χώρα του, να κηρύξει ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ίδιος στράφηκε για ακόμα μια φορά και κατά των ΗΠΑ, μετά και τα όσα ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο που συντέλεσε η Άγκυρα στον πόλεμο της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία έχει καθορίσει τα δυτικά σύνορα της , πριν από το τουρκο-λυβικό μνημόνιο και όσους επιχειρούν να παραβιάσουν αυτή την γραμμή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εμείς τους εμποδίζουμε όπως κάναμε με Ελλάδα και Κύπρο»

Εντύπωση όμως προκάλεσε η απάντηση του σε ερώτηση για το αν προτίθεται η Τουρκία να ανοίξει ΑΟΖ στην ίδια περιοχή που έχει καθορίσει την υφαλοκρηπίδα της , λέγοντας πως ενδέχεται να κηρύξει ΑΟΖ όσον αφορά στην αλιεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το κάνει σύντομα.

«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα στο Κογκρέσο , στηρίζουν την τρομοκρατία και αυτή η ενέργεια αποτελεί αδίκημα για την Ουάσινγκτον», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως απάντηση στον Τζο Μπάιντεν που κατηγόρησε την Τουρκία για την στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία.

«Η κατάσταση αναφορικά με τη Συρία και ιδιαιτέρως οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης που διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύουν την εκστρατεία κατά του ISIS, θέτουν πολίτες σε κίνδυνο και απειλούν περαιτέρω να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», σημειώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στην επιστολή του.

Προκλητική ανάρτηση με το Oruc Reis

Μετά τη Navtex που δημοσίευσε, ανακοινώνοντας την έναρξη νέων ερευνών του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis βόρεια της Κύπρου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο λογαριασμό του στο twitter μικρό βίντεο, δηλώνοντας την ετοιμότητα του πολεμικού ναυτικού στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα»

«Πάντα έτοιμοι για τη Γαλάζια Πατρίδα μας… Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 05-06 Οκτωβρίου 2021 στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η εκπαιδευτική άσκηση με πραγματικά πυρά Χιουσείν Μπουλούτ», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Αντι-navtex εξέδωσε η Κύπρος

Την ίδια ώρα η Κύπρος εξέδωσε αντι-NAVTEX για την Navtex της Άγκυρας ενημερώνοντας ότι η Navtex της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η τουρκική Navtex επηρεάζει σε μικρό βαθμό την κυπριακή ΑΟΖ, στα βόρεια της Κύπρου, από την κατεχόμενη Κερύνεια προς την Τουρκία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ