Υγεία check-up: Η σημασία του τακτικού ιατρικού ελέγχου για τη ζωή σας


Αν ανήκετε την κατηγορία των ανθρώπων που βλέπετε το γιατρό σας μόνο όταν είστε άρρωστος, κάνετε ένα μεγάλο λάθος! Όσο πιο τακτικά φροντίζουμε τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα συντηρούμε την καλή μας υγεία. Ίσως να μην έχετε αρρωστήσει εδώ και χρόνια και να υπερηφανεύεστε για τον υγιεινό τρόπο ζωής σας. Μα ακόμα και αν δεν έχετε γνωστά υπαρκτά προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να κλείνετε τακτικούς ελέγχους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προλαμβάνετε δύσκολες μελλοντικές καταστάσεις.

Γιατί είναι απαραίτητο το check-up;

Πρέπει να φανταστούμε ότι ο οργανισμός μας είναι σαν το αυτοκίνητό μας. Ακριβώς όπως συντηρούμε τακτικά το αυτοκίνητό μας, πρέπει να συντηρούμε και τον εαυτό μας. Πρέπει λοιπόν να του παρέχουμε μια κάποιου τύπου υπηρεσία τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Το κάνουμε αυτό για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την υγεία μας. Οι τακτικοί έλεγχοι επιτρέπουν στον γιατρό σας να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει έγκαιρα ζητήματα υγείας. Του επιτρέπουν επίσης να καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπισή τους. Μπορεί να αισθάνεστε και να φαίνεστε υγιής, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε. Ίσως δεν έχετε καταλάβει κάποια προειδοποιητικά σημάδια και αυτό είναι κάτι που μόνο ένας γιατρός μπορεί να δει. Μια ενδελεχής εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, του καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Με έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Όταν για παράδειγμα έχετε κλείσει ραντεβού για εξετάσεις αίματος, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε τον γιατρό σας για:

  • Να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες για την υγεία που μπορεί να έχετε
  • Να ελέγξετε τον καρδιακό σας παλμό
  • Να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση
  • Να ελέγξετε το οξυγόνο σας

Κατά την διάρκεια της συζήτησής σας ο γιατρός μπορεί να κρίνει αν χρειάζεται να σας γράψει κάποια άλλη εξέταση για κάτι που του φάνηκε ύποπτο.

Αποφεύγοντας την συνάντηση με τον γιατρό

Όταν αποφεύγετε να κλείσετε ραντεβού στο γιατρό σας για τακτικούς ελέγχους υγείας, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Μπορούν να εμφανιστούν ζητήματα υγείας και ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν. Μια ετήσια επίσκεψη στο γιατρό σας δεν είναι χάσιμο χρόνου όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας σας. Μια καλή πρόταση για την υγεία σας είναι να παρακολουθείστε από τον ίδιο γιατρό κάθε φορά που προγραμματίζετε τον ετήσιο έλεγχό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε μια καλή σχέση μαζί του και θα σας είναι πιο εύκολο να τον καλείτε για όποιο ιατρικό πρόβλημα προκύψει. Ένας γιατρός εξοικειωμένος με το ιατρικό σας ιστορικό μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της υγείας σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ