Επιτροπή Ασφαλείας CPSC: Κίνδυνος ατυχήματος από καλώδια & μικρά παιδιά


Στο σπίτι σας έχετε κουρτίνες ή στόρια που κλείνουν με κάποιο κορδόνι; Μήπως έχετε μικρό παιδί; Τότε αυτός ο συνδυασμός ενδέχεται να αποβεί μοιραίος. Οι περσίδες και τα καλύμματα παραθύρων μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα. Ωστόσο, τα κορδόνια τους μπορεί να είναι θανατηφόρα για μικρά παιδιά και βρέφη. Ο καλύτερος τρόπος για να μην μπλεχτούν τα παιδιά σε αυτά τα καλώδια είναι να αντικαταστήσετε τις περσίδες σας με ασύρματες εκδόσεις. Αυτό τουλάχιστον συμβουλεύει η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC).

Δηλώσεις της Επιτροπής Ασφαλείας

“Αρκετά παιδιά έχουν πνιγεί μέχρι θανάτου στα κορδόνια που έχουν οι περσίδες παραθύρων, τα  στόρια, οι κουρτίνες και άλλα καλύμματα παραθύρων, και αυτό μπορεί να συμβεί σε λίγες στιγμές, ακόμη και με έναν ενήλικα κοντά”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της CPSC Ρόμπερτ Άντλερ σε δελτίο τύπου της Επιτροπής.  Ο κύριος Άντλερ συνέχισε αναφέροντας ότι: “Η ασφαλέστερη επιλογή όταν παρευρίσκονται μικρά παιδιά στο δωμάτιο είναι να επιλέγονται ασύρματα προϊόντα χωρίς τη χρήση κορδονιού ή καλωδίου.”

Ο στραγγαλισμός μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από ένα λεπτό και είναι σιωπηλός. Οπότε μπορεί να μην γνωρίζετε ότι συμβαίνει, ακόμη και αν είστε κοντά. Περίπου εννέα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω πεθαίνουν κάθε χρόνο από στραγγαλισμό σε περσίδες παραθύρων, στόρια, κουρτίνες και άλλα καλύμματα παραθύρων, σύμφωνα με το CPSC. Σχεδόν 200 επιπλέον περιστατικά που αφορούσαν παιδιά έως 8 ετών συνέβησαν λόγω καλωδίων που κάλυπταν κάποιο παράθυρο μεταξύ Ιανουαρίου 2009 και Δεκεμβρίου 2020. Οι τραυματισμοί περιλάμβαναν ουλές στο λαιμό, τετραπληγία και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Τα κορδόνια, τα καλώδια συνεχούς βρόχου, εσωτερικά καλώδια ή οποιαδήποτε άλλα προσβάσιμα κορδόνια στα καλύμματα παραθύρων είναι όλα επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά. Τα ασύρματα καλύμματα παραθύρων φέρουν την ετικέτα ως ασύρματα. Διατίθενται στους περισσότερους μεγάλους λιανοπωλητές και στο διαδίκτυο και περιλαμβάνουν φθηνές επιλογές. Το CPSC συμβουλεύει την αντικατάσταση των περσίδων με κορδόνια σε όλα τα δωμάτια όπου μπορεί να είναι παρόν ένα παιδί. Η ασύρματη λύση φαίνεται μονόδρομος.

Εάν δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τις περσίδες σας που έχουν κορδόνια, το CPSC συνιστά να εξαλείψετε τυχόν κρεμαστά κορδόνια. Μπορείτε να κάνετε τα καλώδια έλξης όσο το δυνατόν πιο κοντά. Κρατήστε όλα τα καλώδια που καλύπτουν το παράθυρο μακριά από παιδιά. Μπορείτε επίσης να διασφαλίσετε ότι τα στοπ καλωδίων είναι σωστά τοποθετημένα και προσαρμοσμένα ώστε να περιορίζουν την κίνηση των εσωτερικών καλωδίων ανύψωσης. Κορδόνια αγκύρωσης συνεχούς βρόχου για κουρτίνες ή περσίδες στο πάτωμα ή στον τοίχο. Κρατήστε όλες τις κούνιες, τα κρεβάτια και τα παιδικά έπιπλα μακριά από τα παράθυρα. Μετακινήστε τα σε άλλο τοίχο, συμβουλεύει το CPSC.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ