HPA CDC: Συμπτώματα θρόμβου αίματος που πρέπει να προσέξετε


ΗΠΑ CDC: Οι θρόμβοι αίματος σκοτώνουν τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θρόμβοι διεκδικούν μια ζωή κάθε έξι λεπτά. Ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να επηρεαστούν, υπάρχουν καλά νέα: Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να αποφευχθεί.

Ο κίνδυνος, θρόμβου σε βαθιά φλέβα (DVT), συνήθως στο κάτω μέρος του ποδιού, του μηρού ή της λεκάνης, αυξάνεται με την ηλικία. Οι θρόμβοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το χέρι, και αν κάποιος σπάσει και ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή (PE) – απόφραξη των αρτηριών στους πνεύμονες.

Ο κίνδυνος, θρόμβου σε βαθιά φλέβα DVT και η πνευμονική εμβολή PE και μαζί είναι γνωστά ως φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, αναπηρία ή θάνατο. Περίπου 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από θρόμβους αίματος στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η φλεβική θρομβοεμβολή VTE επηρεάζει έως και 900.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Τα άτομα που είναι παχύσαρκα, έχουν πνευμονική, καρδιακή ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, πρόσφατο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο ή λαμβάνουν φάρμακα με βάση τα οιστρογόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Άλλοι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν νοσηλεία, χειρουργική επέμβαση, εγκυμοσύνη, τραύμα, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος και ακινησίας ή καθιστική στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για συμπτώματα θρόμβου κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά από μια παρατεταμένη βόλτα με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Επιπλέον, η Αμερικανική Ένωση Φροντίδας Υγείας σημειώνει ότι οι επιστήμονες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και των μη φυσιολογικών θρόμβων αίματος που πιθανώς προκαλούνται από υψηλά επίπεδα φλεγμονής.

Τα συμπτώματα του θρόμβου σε βαθιά φλέβα DVT περιλαμβάνουν πόνο ή ευαισθησία που δεν προκαλείται από τραυματισμό, πρήξιμο στα πόδια ή τα χέρια, δέρμα που είναι ζεστό στην αφή με πρήξιμο ή πόνο και ερυθρότητα του δέρματος με πρήξιμο ή πόνο.

Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής PE περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται με μια βαθιά αναπνοή, βήχα στο αίμα, πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ζάλη και λιποθυμία και ταχύτερο από το κανονικό ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Εάν βρεθεί θρόμβος αίματος, οι περισσότεροι ασθενείς θα τεθούν σε φάρμακο αραίωσης του αίματος και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε σπάνιες περιπτώσεις, ανέφερε η Αμερικανική Ένωση Ιατρικής Φροντίδας AARP. Για την αποφυγή θρόμβων, τα άτομα συμβουλεύονται πώς να γνωρίζουν τους κινδύνους και να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, να επισκέπτονται το γιατρό το συντομότερο δυνατόν εάν αντιμετωπίζουν συμπτώματα και να μιλούν με έναν γιατρό για θρόμβους αίματος πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ