Αϋπνία Φαγητό: Αλατισμένα τρόφιμα ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να τον διαταράξουν

Αϋπνία Φαγητό: Εάν τρώτε ορισμένα πράγματα – όπως πίτσα ή τηγανητές πατάτες – που καθιστούν αδύνατο να κοιμηθείτε τη νύχτα, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγάλη δόση αλατιού σε αυτά τα τρόφιμα διαταράσσει τους ρυθμούς του ύπνου σας. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες συμβούλευαν τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση αλμυρών τροφών λόγω του αυξημένου κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την υπέρταση με αυξημένο κίνδυνο για αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου.

Μια νέα μελέτη σε ποντίκια υποδηλώνει ότι τα αλμυρά τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τον ύπνο και όχι έμμεσα να συμβάλουν σε προβλήματα ύπνου αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν ουσιαστικά στο Έβδομο Διεθνές Συνέδριο για την Ενδοθηλίνη, προέρχονται από μια μελέτη για το πώς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι επηρέασε τη σωματική δραστηριότητα καθώς και τη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου γνωστή ως υπερακιασματικός πυρήνας, ο οποίος διαχειρίζεται κιρκαδικούς ρυθμούς ή βιολογικό ρολόι.

Κανονικά, αυτή η περιοχή είναι πιο ενεργή τη μέρα και λιγότερο τη νύχτα. Αυτό το μοτίβο είναι ευθυγραμμισμένο με υγιείς κύκλους ύπνου-αφύπνισης που μας διευκολύνουν να σηκωθούμε το πρωί καλά ξεκούραστοι μετά από έναν καλό ύπνο. Σε αυτή τη νέα μελέτη, τα ποντίκια είχαν παρόμοια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είτε οι διατροφές τους ήταν πλούσιες σε αλάτι είτε όχι. Αλλά τα ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είχαν περισσότερη νευρωνική διέγερση στον υπερχιασματικό πυρήνα τη νύχτα από τα ποντίκια που έκαναν κανονική δίαιτα.

Η νευρωνική διέγερση τη νύχτα θα μπορούσε να διαταράξει το βιολογικό ρολόι και να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο, κατέληξαν οι συγγραφείς. Τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα συχνά δεν αντέχουν σε δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες απέχουν πολύ σε αυτή την περίπτωση. Και τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Ωστόσο, τα ευρήματα προσφέρουν έναν άλλο λόγο για τους ανθρώπους να σκεφτούν πόσο αλάτι τρώνε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι Αμερικανοί τρώνε κατά μέσο όρο περίπου 3400 mg νατρίου ημερησίως. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου 2300 mg, ή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αλατιού προέρχεται από συσκευασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here