Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικό αέριο: Άμεση η κρατική ενίσχυση διαμηνύει ο Κώστας Σκρέκας


Τι ισχύει με την κρατική ενίσχυση σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο –  «Η Ελλάδα πρώτη από όλους ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών», αναφέρει ο Κώστας Σκρέκας

Νέες διευκρινήσεις αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης που σκοπό έχουν να ελαφρύνουν το βάρος των νοικοκυριών μπροστά στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις έφεραν εξαπλασιασμό στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει τετραπλασιαστεί. Όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας το πρωί της Κυριακής (10/10) στον ΣΚΑΪ, οι τιμές της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο καθορίζονται μέσα από τις χρηματαγορές. «Η Ελλάδα πρώτη από όλους ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο υπουργός, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω την ενίσχυση σημειώνοντας, «κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες και θα απειλούνται τα ελληνικά νοικοκυριά και οι Έλληνες καταναλωτές από τέτοιες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα ερχόμαστε και θα τους στηρίζουμε, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Έως πού φτάνει η κρατική επιδότηση

Ηλεκτρικό Ρεύμα:

  • Για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπάρξει ενίσχυση 60 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 18 ευρώ το μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 μεγαβατώρες το μήνα. Επομένως, 70 ευρώ το τετράμηνο.
  • Για ένα νοικοκυριό με κοινωνικό τιμολόγιο η ενίσχυση προσδιορίζεται στα 24 ευρώ το μήνα. Επομένως, η τετραμηνιαία ενίσχυση θα φτάνει τα 100 ευρώ.
  • Η ενίσχυση αυτή αφορά όλους τους παρόχους, όπως επεσήμανε ο υπουργός.
  • Στη ΔΕΗ οι αυξήσεις δεν θα είναι πάνω από 2-3 ευρώ το μήνα, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αρχίσει και διαφημίζουν εμπορικά πακέτα.

Σχετικά με τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ο κ. Σκρέκας είπε πως μέσα από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, τα νοικοκυριά θα δουν μια μείωση μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στην δεξιά πλευρά του λογαριασμού, η οποία μπορεί και να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Από του χρόνου, μάλιστα, θα φανεί μια μείωση στους λογαριασμούς.

«Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2030, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός, τα αποθέματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, θα υπάρξουν επιπλέον ενισχύσεις έως τον Ιούνιο του 2022.

Παράλληλα το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάζεται και φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και επιπλέον έκπτωση 15% από τη ΔΕΠΑ στο φυσικό αέριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ