Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ο ΠΟΥ αναφέρει παγκόσμιο έλλειμμα σε επενδύσεις ψυχικής υγείας

Ο Άτλας που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποτυπώνει μια απογοητευτική εικόνα της παγκόσμιας αποτυχίας να παρέχει στους ανθρώπους τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που χρειάζονται. Σε μια δήλωση που έγινε διαθέσιμη το Σάββατο, αναφέρθηκε ότι συνέβη σε μια εποχή που η πανδημία της COVID-19 έδειχνε μια αυξανόμενη ανάγκη για υποστήριξη ψυχικής υγείας. “Ο κόσμος χάνει τους περισσότερους στόχους ψυχικής υγείας του 2020. Η επέκταση του σχεδίου δράσης του ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία έως το 2030 παρέχει νέες ευκαιρίες για χρόνο ανάγνωσης προόδου. Η τελευταία έκδοση του άτλαντα, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 171 χώρες, παρέχει μια σαφή ένδειξη ότι η αυξημένη προσοχή που δίνεται στην ψυχική υγεία τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε κλιμάκωση των ποιοτικών ψυχικών υπηρεσιών που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες». ανέφερε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία για την ψυχική υγεία

Ο Άτλας είναι μια συλλογή δεδομένων που παρέχονται από χώρες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις πολιτικές ψυχικής υγείας, που εκδίδονται κάθε τρία χρόνια. Άλλα είναι η νομοθεσία, η χρηματοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό, η διαθεσιμότητα και η χρήση υπηρεσιών και συστημάτων συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, είναι επίσης ο μηχανισμός παρακολούθησης της προόδου προς την επίτευξη των στόχων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία του ΠΟΥ. “Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά την προφανή και αυξανόμενη ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι καλές προθέσεις δεν πραγματοποιούνται με επενδύσεις. Πρέπει να προσέξουμε και να δράσουμε σε αυτό το κάλεσμα αφύπνισης και να επιταχύνουμε δραματικά την κλιμάκωση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία, επειδή δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία”. Αυτά ανέφερε ο Δρ. Tedros Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Η δήλωση ανέφερε ότι κανένας από τους στόχους για αποτελεσματική ηγεσία και διακυβέρνηση για την ψυχική υγεία, την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε περιβάλλοντα κοινότητας, την προαγωγή και πρόληψη της ψυχικής υγείας και την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων, δεν ήταν κοντά. Είπε ότι το 2020, μόλις το 51 % των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ ανέφεραν ότι η πολιτική ή το σχέδιο ψυχικής υγείας τους ήταν σύμφωνο με τα διεθνή και περιφερειακά μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολύ λιγότερο από τον στόχο του 80 %. Είπε ότι μόνο το 52 τοις εκατό των χωρών πέτυχε τον στόχο που αφορά προγράμματα προαγωγής και πρόληψης της ψυχικής υγείας, επίσης πολύ κάτω από τον στόχο του 80 τοις εκατό. Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι ο μόνος στόχος του 2020 ήταν η μείωση του ποσοστού αυτοκτονιών κατά 10 τοις εκατό.

Ακόμη και τότε, μόνο 35 χώρες δήλωσαν ότι είχαν μια αυτόνομη στρατηγική, πολιτική ή σχέδιο πρόληψης. Ανέφερε ότι η σταθερή πρόοδος ήταν εμφανής. Ωστόσο, στην υιοθέτηση πολιτικών, σχεδίων και νόμων για την ψυχική υγεία, καθώς και στη βελτίωση της ικανότητας υποβολής εκθέσεων για μια σειρά βασικών δεικτών ψυχικής υγείας. Ανέφερε ότι, ωστόσο, το ποσοστό των κρατικών προϋπολογισμών για την υγεία που δαπανώνται για την ψυχική υγεία δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τα τελευταία χρόνια, και εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο δύο τοις εκατό.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here