Μεταμοσχεύσεις ΗΠΑ: Σε αναζήτηση για μεταμόσχευση ήπατος οι ασθενείς διαχωρίζονται ως προς τη χρήση αλκοόλ


Στις ΗΠΑ, μια ευρέως διαδεδομένη κλινική πρακτική απαιτεί από ασθενείς με αλκοολική ηπατική νόσο να ολοκληρώσουν μια περίοδο νηφαλιότητας προτού μπορέσουν να μπουν στη λίστα αναμονής για συκώτι. Αυτή η άτυπη πολιτική συχνά αποκαλείται “ο κανόνας των 6 μηνών”. Η πολιτική έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980. Η σκέψη τότε ήταν ότι έξι μήνες αποχής έδιναν χρόνο στο συκώτι ενός ασθενούς να θεραπευτεί και, επομένως, να αποφύγει μια μεταμόσχευση. Εάν αυτό δεν λειτουργούσε, ο ασθενής τουλάχιστον θα είχε αποδείξει ότι μπορεί να παραμείνει νηφάλιος και δεν θα επέστρεφε στο πόσιμο μετά από μεταμόσχευση.

Ωστόσο, μια ευρωπαϊκή μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε το 2011, καθώς και αρκετές αμερικανικές μελέτες στη δεκαετία από τότε, έχουν αποκαλύψει ελαττώματα σε αυτήν την υπόθεση. Έξι μήνες αποχής δεν είναι καλός προγνωστικός δείκτης μακροπρόθεσμης νηφαλιότητας και περισσότεροι από τους μισούς πεθαίνουν μέσα σε αυτό το διάστημα. Τώρα, καθώς εξελίσσεται η κατανόηση του εθισμού πολλοί χειρουργοί και οικογένειες λένε ότι η εξάμηνη αναμονή τιμωρεί άδικα όσους έχουν διαταραχή χρήσης ουσιών. Και με την αλκοολική νόσο του ήπατος να αυξάνεται μεταξύ των νέων ενηλίκων και το ποτό που σχετίζεται με την πανδημία να επιδεινώνει αυτούς τους αριθμούς, έχει γίνει μια πιεστική ανησυχία.

Αντιδράσεις και από το ιατρικό προσωπικό

“Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από το να αρνηθούμε τη σωτήρια θεραπεία των ανθρώπων επειδή πιστεύουμε ότι δεν το αξίζουν”. Αυτό δηλώνει ο Δρ Andrew Cameron, επικεφαλής του προγράμματος μεταμόσχευσης ήπατος στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη. Οι γιατροί δεν αποκλείουν τη θεραπεία από άτομα με διαβήτη που είναι παχύσαρκα ή άτομα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία, προσθέτει. Ο Cameron και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μια μελέτη τον Αύγουστο, η οποία εξέτασε ασθενείς με αλκοολική ηπατική νόσο που αναγκάστηκαν να περιμένουν έξι μήνες και αυτούς που δεν ήταν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 20% σε κάθε ομάδα επέστρεψε στο ποτό ένα χρόνο μετά τις μεταμοσχεύσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% παρέμειναν νηφάλιοι, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό απέφευγαν από το αλκοόλ πριν από το χειρουργείο.

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ασθενείς με ηπατικές παθήσεις που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ. Όμως ο Cameron λέει ότι παρόμοιο ποσοστό αυτών των ασθενών ακολουθούν τις οδηγίες για να σταματήσουν να πίνουν μετά τη χειρουργική επέμβαση. Κανένας εθνικός κανονισμός δεν καθορίζει πόσο καιρό χρειάζεται να απέχει ένας ασθενής προτού προστεθεί στη λίστα αναμονής. Κάθε κέντρο μεταμόσχευσης καθορίζει τις δικές του πολιτικές. Από το 2019, μόνο το ένα τρίτο των νοσοκομείων μεταμόσχευσης ήπατος στις ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει μεταμόσχευση χωρίς περίοδο αναμονής. Οι ασθενείς που δεν ζουν κοντά σε αυτά τα κέντρα ενδέχεται να πεθάνουν χωρίς να μπουν ποτέ στη λίστα αναμονής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ