Νευρώνες εγκέφαλος: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την όραση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν μια αρτηρία στον εγκέφαλο μπλοκάρει. Η ροή αίματος στον νευρικό ιστό σταματά και αυτοί οι ιστοί συνήθως πεθαίνουν. Λόγω των θέσεων των κύριων αρτηριών στον εγκέφαλο, πολλά εγκεφαλικά επεισόδια επηρεάζουν την κινητική λειτουργία. Ορισμένες όμως επηρεάζουν την όραση, προκαλώντας στους ασθενείς να χάσουν την όρασή τους ή να την βρουν σε κίνδυνο ή να μειωθεί. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Alexander Chubykin του Πανεπιστημίου Purdue, αναπληρωτή καθηγητή βιολογικών επιστημών στο Κολέγιο της Επιστήμης, σε συνεργασία με την ομάδα με επικεφαλής τον Gong Chen στο Πανεπιστήμιο Jinan της Κίνας, ανακάλυψε έναν τρόπο χρήσης της γονιδιακής θεραπείας για τη μετατροπή των γλοιακών εγκεφαλικών κυττάρων στους νευρώνες.

Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η οπτική λειτουργία και προσφέρεται ελπίδα για έναν τρόπο αποκατάστασης της κινητικής λειτουργίας. Οι ερευνητές έχουν βρει έναν τρόπο χρήσης γονιδιακής θεραπείας για την ανάκτηση της χαμένης όρασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σε μοντέλο ποντικού. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Frontiers in Cell and Developmental Biology”. Οι νευρώνες δεν αναγεννούνται. Ο εγκέφαλος μπορεί μερικές φορές να αναδιαμορφώσει τα νευρικά του μονοπάτια αρκετά για να αποκαταστήσει κάποια οπτική λειτουργία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά αυτή η διαδικασία είναι αργή, είναι αναποτελεσματική και για ορισμένους ασθενείς, δεν συμβαίνει ποτέ.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα, η οποία μπορεί να βοηθήσει, βασίζεται στην εύρεση ανοσολογικής αντιστοίχισης και είναι δύσκολη και δύσκολη. Αυτή η νέα γονιδιακή θεραπεία, όπως αποδείχθηκε σε μοντέλο ποντικού, είναι πιο αποτελεσματική και πολλά υποσχόμενη. “Επαναπρογραμματίζουμε άμεσα τα τοπικά γλοιακά κύτταρα σε νευρώνες. Δεν χρειάζεται να εμφυτεύσουμε νέα κύτταρα, οπότε δεν υπάρχει ανοσογόνος απόρριψη. Αυτή η διαδικασία είναι πιο εύκολη από τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα και υπάρχει λιγότερη βλάβη στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο Chubykin. “Βοηθάμε τον εγκέφαλο να θεραπευτεί. Μπορούμε να δούμε τις συνδέσεις μεταξύ των παλαιών νευρώνων και των νεο -προγραμματισμένων νευρώνων να αποκαθίστανται. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα ποντίκια να παίρνουν πίσω την όρασή τους”, πρόσθεσε ο Chubykin.

Η έρευνα του Chubykin είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η οπτική λειτουργία είναι ευκολότερη από την κινητική ικανότητα να μετρηθεί με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας τεχνικές που περιλαμβάνουν οπτική απεικόνιση σε ζωντανά ποντίκια για την παρακολούθηση της ανάπτυξης και της ωρίμανσης των νεοσυσταθέντων νευρώνων κατά τη διάρκεια εβδομάδων. Η τελειοποίηση και η κατανόηση αυτής της τεχνικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρόμοια τεχνική που θα αποκαταστήσει την κινητική λειτουργία. Αυτή η έρευνα γεφυρώνει το χάσμα στην κατανόηση μεταξύ της βασικής ερμηνείας των νευρώνων και της λειτουργίας των οργάνων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here