ΗΠΑ FDA: “Τα οφέλη του εμβολίου covid της Moderna υπερτερούν των κινδύνων” ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες περιορίζουν τη χρήση.

Jose More/VWPics/Universal Images Group via Getty Images

ΗΠΑ FDA: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA λέει ότι τα οφέλη του εμβολίου Moderna υπερτερούν των κινδύνων ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες περιορίζουν τη χρήση. Ο Οργανισμός δημόσιας υγείας της Σουηδίας σημείωσε «αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών όπως φλεγμονή του καρδιακού μυός».

Ο Δρ Stephen Hoge, πρόεδρος της Moderna, λέει ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι «πραγματικά αποτελεσματικά», αλλά σημειώνει ότι η παραλλαγή Delta «αποτελεί ουσιαστική απειλή για όλα τα εμβόλια» και τη διάρκεια της ανοσίας. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επανέλαβε τη θέση της την Παρασκευή ότι τα οφέλη του εμβολίου COVID-19 της Moderna υπερτερούν των κινδύνων της, ενώ αρκετές Σκανδιναβικές χώρες άρχισαν να περιορίζουν τη χρήση του για ορισμένες ηλικιακές ομάδες λόγω ανησυχιών για μια σπάνια παρενέργεια που σχετίζεται με την καρδιά.

 

Ο FDA απάντησε ενώ αξιωματούχοι υγείας στη Φινλανδία δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο Moderna λόγω του ελαφρώς υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας, μιας φλεγμονής της καρδιάς. Μια μέρα νωρίτερα, η Σουηδία δήλωσε ότι θα σταματήσει τη χρήση του εμβολίου της Moderna για άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ η Δανία διέκοψε τη χρήση για άτομα κάτω των 18 ετών και η Νορβηγία συνέστησε στους ανθρώπους να λαμβάνουν το εμβόλιο Pfizer. “Ο FDA γνωρίζει αυτά τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, ο FDA συνεχίζει να διαπιστώνει ότι τα γνωστά και πιθανά οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών και δυνητικών κινδύνων για το εμβόλιο COVID-19 της Moderna “, ανέφερε αξιωματούχος του FDA σε δήλωσή του. Η Moderna λέει ότι απαιτείται ενισχυτική λήψη πριν από το χειμώνα.

Οι Σκανδιναβικές χώρες βασίστηκαν στην απόφασή τους σε μια αδημοσίευτη μελέτη που θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο Σουηδικός Οργανισμός δημόσιας υγείας δήλωσε ότι η μελέτη διαπίστωσε “αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών όπως φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου”, αν και σημείωσε ότι ο κίνδυνος ήταν “πολύ μικρός”.

Το εμβόλιο COVID-19 της Moderna και άλλες εκδοχές έχουν βρεθεί ότι είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου λόγω κορωνοϊού. Η Moderna δήλωσε ότι “γνώριζε την πολύ σπάνια εμφάνιση μυοκαρδίτιδας και/ή περικαρδίτιδας μετά από χορήγηση εμβολίων mRNA κατά της COVID-19”. “Αυτά είναι τυπικά ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα τείνουν να αναρρώνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τυπική θεραπεία και ανάπαυση. Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας αυξάνεται σημαντικά για όσους προσβάλλονται από την COVID-19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν από αυτό”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Ο FDA χορήγησε πλήρη έγκριση για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer τον Αύγουστο. Η αίτηση της Moderna για πλήρη έγκριση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here