Ηλεκτρικές και οι μοτοσυκλέτες!


Ο χρόνος δεν μετρά αντίστροφα μόνο για τα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας αλλά και για τις μοτοσυκλέτες. Πότε αυτές θα γίνουν ηλεκτρικές;

Του Γιάννη Σκουφή

Στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ο ένας μετά τον άλλο από τους κατασκευαστές, ανακοινώνουν τα πλάνα τους για την αντικατάσταση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τόσο της Alfa Romeo που από το 2027 θα παράγει μόνο μοντέλα μηδενικών ρύπων όσο και η Ford που θα ακολουθήσει την ίδια οδό από το 2030 και μετά.

Πέρα όμως από τα αυτοκίνητα ακόμη και οι μοτοσυκλέτες θα γίνουν ηλεκτρικές. Και δεν μιλάμε για τα μικρά σκούτερ ή τα δίκυκλα πόλης αλλά και για τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, αν και κάτι τέτοιο δεν θα γίνει από την μία ημέρα στη άλλη.

Πρόσφατα η Kawasaki ανακοίνωσε πως από το 2035 και μετά θα κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, κάτι που προβληματίζει τους φανατικούς αναβάτες, μιας και ο ήχος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της γοητείας κάθε μοτοσυκλέτας.

Ωστόσο, η μέγγενη γύρω από την απανθρακοποίηση σφίγγει και για τους κατασκευαστές των δικύκλων, έστω και λίγο πιο αργά από εκείνους των αυτοκινήτων.

Μάλιστα, η Kawasaki ανακοίνωσε πως θα επενδύσει και στην τεχνολογία συστημάτων πρόωσης με υδρογόνο και μέχρι το 2025 θα λανσάρει 16 νέες μοτοσυκλέτες συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών και υδρογονοκίνητων μοντέλων.

Η αλήθεια πάντως είναι πως ενώ η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς, αυτή των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών ακολουθεί με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Παρά ταύτα από την επόμενη δεκαετία αναμένεται να έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε τεχνολογικό επίπεδο και οι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες να αρχίζουν να επικρατούν έναντι των συμβατικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ