Κορωνοϊός: Συγκρατημένοι οι ειδικοί μετά τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους [vid]

Κορωνοϊός: Από το Σάββατο που μας πέρασε, οι εμβολιασμένοι πολίτες απολαμβάνουν πλέον την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οι πλήρεις ελευθερίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, που εκφράζουν ζωηρές ενστάσεις και προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ. Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέλυσε τους κινδύνους που είναι πιθανό να παρουσιαστούν, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

«Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσουν. 80% λιγότεροι εμβολιασμένοι συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους θα κολλήσουν κοροναϊό. Επίσης, έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που θα είναι δίπλα τους», επισήμανε αρχικά, ωστόσο στη συνέχεια εξέφρασε έντονους προβληματισμούς και την αντίθεσή του στα μέτρα ελευθερίας. «Το πρόβλημα είναι αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και είναι ασυμπτωματικός και μεταφέρει τον ιό στο σπίτι του, που υπάρχουν ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι. Περίπου 600.000 άτομα στη χώρα μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες». Για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως «με την παραλλαγή Δέλτα δεν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πάρα πολλά χρόνια με τον ιό».

Αρνητικοί οι ειδικοί

«Διάβασα με προσοχή την απόφαση της Επιτροπής και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας», δήλωσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος στο ΜΕGA, αναφορικά με τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους. Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι: «Στην Αττική τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Πρέπει να συντηρηθεί έτσι, γιατί δε σας κρύβω την ανησυχία μου για τα περιστατικά non Covid. Για το θέμα της γρίπης, πρέπει να γίνει εκστρατεία και για το αντιγριπικό εμβόλιο».

«Πρέπει και οι εργαζόμενοι στην εστίαση να είναι εμβολιασμένοι»

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους. Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και αναρωτιέται γιατί να υφίσταται κάποια μέτρα. Πρέπει να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι. Σε χώρο για εμβολιασμένους, να είναι πράγματι μόνο εμβολιασμένοι. Και οι εργαζόμενοι στα μέρη που είναι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι επίσης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε από την πλευρά του, ο κ. Μανωλόπουλος.

«Ναι μεν, αλλά» από τον Δημόπουλo

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος υποστήριξε ότι «αγκάθι» σε αυτήν την επιστροφή αποτελούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. «Σαφώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένει σημαντικό. Στις ευάλωτες ηλικίες έχουμε σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που νοσούν και έχουν ανάγκη νοσηλείας». Για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους τόνισε ότι «υπάρχει ένα ρίσκο αλλά από την άλλη θα πρέπει να επιστρέψουμε μερικώς σε μια κανονικότητα, να υπάρξει ένα αντίδωρο σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί». Ωστόσο, εξήγησε ότι «η υπενθύμιση κάποιων μέτρων, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, θα βοηθήσει και στον επερχόμενο ιό της γρίπης».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here