MyHealth. Έργο ΟΤΕ για την ΗΔΙΚΑ και τους πολίτες.


Σε ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την ψηφιακοποίηση στον τομέα της Yγείας, προχώρησε η Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Με την  υποστήριξη του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος ανέπτυξε την εφαρμογή Myhealth σε συνεργασία με τη Byte Computer, η προοπτική για έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας», είναι πλέον πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.

Η εφαρμογή Myhealth είναι διαθέσιμη δωρεάν, για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές και καθένας από μας, αποκτά πλέον εύκολη πρόσβαση στο υγειονομικό του προφίλ από το κινητό του τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, το νέο mobile app μας επιτρέπει να βλέπουμε με ασφάλεια από το κινητό μας τηλέφωνο:

  • τις φαρμακευτικές μας συνταγές
  • τα παραπεμπτικά για τις εξετάσεις μας
  • τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί για λογαριασμό μας
  • πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνουμε, ή έχουμε λάβει
  • σημειώσεις του γιατρού

Ο στόχος είναι η εφαρμογή να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργικότητες, ώστε να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» για τους πολίτες. Όπως ανέφερε σχετικά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ, κα Νίκη Τσούμα,: «Το MyHealth είναι μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του πολίτη. Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα-βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Ευχαριστούμε τους αναδόχους για την ολοκλήρωση του έργου, εντός χρονοδιαγράμματος και με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στους πολίτες αξιόπιστες υπηρεσίες».

Παράλληλα με το MyHealth, θα αποκτήσουμε ουσιαστικά και ένα προσωπικό «γραμματέα» υγείας, καθώς η εφαρμογή θα μας ειδοποιεί, μέσω push notifications, τόσο για τις συνταγές όσο και για τα παραπεμπτικά που θα εκδίδονται στον ΑΜΚΑ μας. Συγκεκριμένα, θα μας ειδοποιεί για την έκδοση, εκτέλεση και λήξη της κάθε διαδικασίας (π.χ. συνταγής) και για τη διαθεσιμότητα για ραντεβού κλπ.

Μέχρι σήμερα, το MyHealth app παρείχε πρόσβαση μόνο στις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που είχαν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020. Με τη νέα αναβάθμιση, μπορούμε να ανατρέχουμε μέχρι και το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Προστέθηκε επίσης και η εφαρμογή για τις ιατρικές βεβαιώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένας ιατρός θα μπορεί να βεβαιώνει με πολύ εύκολο τρόπο κάτι που αφορά την ασθενή του μέσα από το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης.

Ήδη, πάνω από 100.000 πολίτες έχουν “κατεβάσει” και χρησιμοποιούν το myHealth app. το νέο ψηφιακό μας «ιατρικό βιβλιάριο», κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον για την μετάβαση σε μια νέα εποχή ψηφιακοποίησης. Η άυλη συνταγογράφηση είναι όντως ένα έργο-παράδειγμα ψηφιακοποίησης και ορόσημο για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας καθώς έχει αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα των πολιτών. Οι άυλες συνταγογραφήσεις  και τα άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων έχουν διευκολύνει τους οι πολίτες που τα λαμβάνουν μέσω sms ή/και email, και τα εκτελούν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και το διαγνωστικό ιατρείο. Έχει συμβάλλει στην προστασία των ευπαθών ομάδων, την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και τον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών.

36 εκατομμύρια συνταγές και παραπεμπτικά μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Η.ΔΙ.ΚΑ, μέχρι σήμερα, οι πολίτες που έχουν εγγραφεί και εξυπηρετούνται εξ’ αποστάσεως, ξεπερνούν τα 2,6 εκατ. Οι άυλες συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί ανέρχονται σε 26 εκατ. και τα άυλα παραπεμπτικά σε 10 εκατ. Τέλος, έχουν σταλεί στους εγγεγραμμένους 66 εκατ. αυτοματοποιημένα sms έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών και παραπεμπτικών και 50 εκατ. email. Σε αυτά περιλαμβάνονται και αυτά για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά της COVID-19, για την προ-κράτηση των ραντεβού.

Φηφιακοποίηση της Υγείας από το 2012

Να θυμίσουμε ότι το έργο ξεκίνησε το 2012, όταν ο Όμιλος ΟΤΕ ανέλαβε να υλοποιήσει αρχικά την πρώτη φάση του. Αφορούσε τη διασύνδεση ιατρών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων. Το επόμενο βήμα έγινε στα τέλη Μαρτίου του 2020, στην αρχή της πανδημίας, με τη μετάβαση στην άυλη συνταγογράφηση. Η εφαρμογή myHealth αποτελεί το τρίτο μεγάλο βήμα στο έργο της άυλης συνταγογράφησης και σύντομα θα εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία. Ένα πολυδιάστατο έργο-ορόσημο για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας στη χώρα μας, που αξίζει να είναι κάποιος περήφανος. Όπως είπε ο  Γρηγόρης Χριστόπουλος, Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο, που χάρη σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό, υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνους-ρεκόρ».

Οδηγίες Εγγραφής.

Η νέα έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android. Η αρχική εγγραφή στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και με καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (ΟΤP-One Time Password) που αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο του πολίτη. Μετά την αρχική εγγραφή, η είσοδος στην εφαρμογή από έξυπνες κινητές συσκευές γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια, με χρήση βιομετρικών στοιχείων ή/και προσωπικών κωδικών. Προαπαιτούμενο για τη χρήση της, είναι η εγγραφή στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ehealth.gov.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ