νηστεία υπέρταση: Φαίνεται πως η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση, έστω και προσωρινά

Η νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι ασφαλής. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τουλάχιστον προσωρινά, τόσο για υγιή άτομα όσο και για άτομα με υπέρταση. Αυτά είναι τα ευρήματα της μελέτης LORANS (London Ramadan Study) από ερευνητές του Imperial College London. Δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association. Το LORANS συνδυάζει μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών για την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια και μετά τη θρησκευτική νηστεία στο Ραμαζάνι και μια μελέτη παρατήρησης σε 85 άτομα που νηστεύουν το Ραμαζάνι.

“Παρά τις βασικές διαφορές, η επίδραση της νηστείας του Ραμαζανιού είναι συγκρίσιμη με την επίδραση που είδαμε σε ορισμένα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν για τη διαλείπουσα νηστεία”. Αυτό δήλωσε ο Dr Rami Al-Jafar, School of Public Health at Imperial College London. Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου και γιορτάζεται, εν μέρει, με τη νηστεία από την ανατολή έως τη δύση του. Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι παγκοσμίως συμμετέχουν. Οι ερευνητές λένε ότι η προσωρινή νηστεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη προσωρινή μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η τακτική νηστεία είναι αποτελεσματική σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 85 συμμετέχοντες ηλικίας από 29 έως 61 ετών από πέντε τζαμιά στο Λονδίνο, μετρώντας τη συστολική (τον πρώτο αριθμό) και τη διαστολική (τον κάτω αριθμό) αρτηριακή τους πίεση πριν και μετά το Ραμαζάνι. Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να κρατούν ημερολόγια τροφίμων για τρεις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Για το δεύτερο μέρος της μελέτης τους, οι ερευνητές συνδύασαν αποτελέσματα 33 μελετών (με 3.213 άτομα) που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία, εξετάζοντας την αρτηριακή πίεση πριν και μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού. Σε 85 άτομα από το Λονδίνο, η μελέτη διαπίστωσε μια μέση μείωση 7,29 mm Hg στη συστολική αρτηριακή πίεση και 3,42 mm Hg στη διαστολική αρτηριακή πίεση τις ημέρες μετά το Ραμαζάνι. Στην ανασκόπηση άλλων μελετών, οι ερευνητές βρήκαν μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,19 mm Hg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης 2,26 mm Hg.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν έλαβαν υπόψη τις αλλαγές στο βάρος, το συνολικό νερό του σώματος και τη λιπώδη μάζα μετά το Ραμαζάνι. Επιπλέον, η μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν παρατηρήθηκε μόνο σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και σε εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Σε αναλύσεις υποομάδων, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης στις ομάδες που ήταν υγιείς ή είχαν υπέρταση ή διαβήτη, αλλά όχι σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Ο Δρ Al-Jafar και οι συνεργάτες του εικάζουν ότι οι μειώσεις της αρτηριακής πίεσης είναι αποτέλεσμα μιας μεταβολικής αλλαγής που συμβαίνει μετά από οκτώ έως 12 ώρες νηστείας. Εκεί είναι που το σώμα αρχίζει να καίει κετόνες και όχι γλυκογόνο. Η αλλαγή στη χλωρίδα του εντέρου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι μια άλλη πιθανότητα.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here